Hlavní obsah

Jedna z nejúspěšnějších operací války: Izrael hájí zásah v nemocnici Šífa

Bez komentáře: Kouř nad nemocnicí Šífa a záběry zveřejněné izraelskou armádou ze zásahu uvnitř zařízení.Video: IDF, AP

 

Reklama

Izraelská armáda zajala při právě probíhající vojenské operaci v nemocnici Šífa na pět stovek členů Hamásu a Islámského džihádu. Rozlišujeme mezi Hamásem a civilisty, tvrdí její mluvčí.

Článek

„Jedna z nejúspěšnějších operací od začátku války.“ Tak popsal týden probíhající zásah v gazanské nemocnici Šífa Daniel Hagari, mluvčí izraelské armády. „Hamás obsadil nemocnici a skrývá se za nemocnými a zraněnými, válku vede zevnitř nemocnice,“ tvrdí Hagari s tím, že teroristé z palestinského hnutí stříleli na izraelské vojáky ze zdejší pohotovosti a porodnice.

V pondělí izraelská armáda oznámila, že zadržela už 500 lidí podezřelých z terorismu s prokázanými vazbami na Hamás a další teroristickou organizaci Islámský džihád.

Mezi zadrženými, jejichž snímky armáda zveřejnila, je i Rajjíd Saad, jeden z velitelů vojenského křídla Hamásu. Podle Hagariho jsou mezi nimi i teroristé, kteří plánovali a prováděli útok na izraelské kibucy a města 7. října. Hamás při něm zabil na 1200 Izraelců, další pak unesl do Pásma Gazy.

Kontakt se zdravotníky už není

Další z armádních mluvčích Jonathan Conricus už minulý týden na videozáznamu z nemocnice ukazoval některé z jejích částí, kde byly přelepeny kamery. Hned na několika místech Conricus upozorňoval na vojenské batohy s kalašnikovy i municí, které tam zanechali teroristé z Hamásu. Zatčené nyní podle izraelské armády vyslýchají agenti tajné služby Šin bet. Dalších nejméně 170 teroristů vojáci zabili.

Tvrzení izraelské armády nicméně nelze ověřit z nezávislých zdrojů – zahraniční novináře Izrael do Gazy nevpouští a ti palestinští, kteří jsou na místě, už ztratili s personálem nemocnice veškerý kontakt. Civilisté, kteří během probíhající vojenské operace utekli, vypověděli, že komplex nemocnice obklíčily izraelské tanky a obrněné buldozery.

Džamíl Ajúbí, jeden z tisíců lidí, kteří se v nemocnici před válkou skrývali, agentuře AP řekl, že viděl, jak izraelské tanky a obrněné buldozery přejíždějí nejméně přes čtyři lidská těla na nemocničním dvoře. Ajúbí zmínil i zničené sanitky.

Karím Ajmán Hathát, který žije v pětipatrové budově ležící asi 100 metrů od nemocnice, novinářům řekl, že se ve chvílích, kdy domem otřásaly exploze, ukrýval v kuchyni. „Občas tank vystřelil. Bylo to proto, aby nás vyděsil.“

Izrael nicméně tvrdí, že civilisté dostali pokyn z nemocnice odejít a že v boji rozlišuje mezi nimi a bojovníky Hamásu. Situace na severu Gazy je ale podle humanitárních organizací i OSN katastrofální.

V neděli navíc šéf Agentury pro palestinské uprchlíky (UNRWA) Philippe Lazzarini oznámil, že Izrael už nebude schvalovat konvoje s potravinami mířícími právě na sever Gazy. „Je to pobuřující a jde o záměr bránit pomoci při záchraně životů,“ napsal na sociální sítě. Agenturu UNRWA Izrael opakovaně v minulosti obvinil z napojení na Hamás a přinesl důkazy o tom, že několik pracovníků agentury skutečně pro Hamás pracovalo. UNRWA má ale v celém regionu přes 30 tisíc zaměstnanců.

Zkušenosti Čecha se zdravotnictvím v Gaze

„Základní antibiotika jsme v relativně slušném množství měli, ale nedala se použít pro všechny, protože je v Gaze velká antibiotická rezistence,“ říká pro Seznam Zprávy lékárník Stanislav Havlíček, který se vrátil z Pásma Gazy.

Hamásem ovládané ministerstvo zdravotnictví Pásma Gazy uvedlo, že pět zraněných Palestinců uvězněných v nemocnici Šífa zemřelo bez jídla, vody a lékařské péče.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus popsal tamní podmínky jako „naprosto nelidské“. „Přístup do nemocnice je nemožný a přicházejí zprávy o zatýkání zdravotníků,“ napsal šéf WHO na sociální síti X.

Kromě nemocnice Šífa probíhají boje mezi izraelskou armádou a Hamásem i v nemocnicích Amal a Násir na jihu Pásma Gazy.

Reklama

Doporučované