Hlavní obsah

Jeviště vyměnil za zákop. Ukrajinského baletního tanečníka zabila mina

Foto: Jevgen Lavrenčuk

Rostislav Jančišen při vystoupení v oděské opeře.

Reklama

Bývalý člen oděského baletního sboru Rostyslav Jančyšen zemřel v boji na východní frontě. K obraně vlasti se připojil už v počátcích ruské invaze a teď ho potkal osud jedné z jeho nejznámějších rolí.

Článek

„Nekonečný úsměv a přátelský pohled, tak si tě budeme všichni pamatovat,“ napsal na svůj facebookový profil pod fotku zesnulého baletního tanečníka Rostyslava Jančyšena ukrajinský divadelní režisér Jevhen Lavrenčuk.

Sólista oděského baletu zemřel 19. dubna po minometném útoku. Jančyšen se tak přidal na dlouhý seznam ukrajinských umělců a sportovců, kteří padli při obraně vlasti. Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko označil smrt mladého umělce za „neuvěřitelnou ztrátu“.

Jančyšenovi bylo 31 let. V oděské opeře působil přes deset let. Své taneční vzdělání získal na kyjevské taneční akademii. Po začátku invaze neváhal a okamžitě se přihlásil k ozbrojeným složkám. Podle CNN ho ale odmítli, a tak nastoupil do řad jednotek územní obrany, kde působil jako kulometčík.

„Byl prvním, který šel bránit svou domovinu. Ne kvůli tomu, že by byl přinucen, ale kvůli tomu, že chtěl,“ řekl podle CNN vedoucí baletního sboru, ve kterém Jančyšen vystupoval, Harry Sevojan.

Tragická smrt mladého umělce je završením jeho osudové role. Jeho nejslavnější baletní rolí byl voják ve hře „Vydrž“, i tato postava ve válce zemřela.

Jančyšenův kamarád Vadim Kusser, jenž také působí v oděské opeře, ho popsal jako přátelského člověka, který vše vnímal pozitivně. Podle něj, když spolu před měsícem naposledy mluvili, byl pozitivní jako vždycky.

„Když jsme se dozvěděli o jeho smrti, tak jsme před prací drželi minutu ticha. Část z nás se neubránila slzám,“ dodal.

Rostyslav Jančyšen není bohužel jediným baletním umělcem, který na frontě zemřel. Minulý rok v září při bojích zemřel tanečník kyjevské Národní opery Oleksandr Šapovalov. 48letý Šapovalov se podobně jako Jančyšen krátce po začátku ruské invaze přidal k ukrajinské armádě.

Ruská invaze na Ukrajině vedle umělecké scény ničí i ukrajinský sport. Podle informací agentury Reuters k 1. dubnu letošního roku ve válce zahynulo 262 ukrajinských sportovců.

Reklama

Doporučované