Hlavní obsah

Půjdou do války i ruští sportovci? Někteří už se za Putina postavili

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin po boku ruských zlatých medailistů ze zimních olympijských her 2022 v Pekingu.

Reklama

Smlouvy s profesionálními kluby podle ruských médií nebrání povolávání sportovců do války. Řada na nich ještě ale není, zdůrazňují. V nepřehledné mobilizaci, která zatím nemá pevná pravidla, je ale těžké na cokoliv spoléhat.

Článek

Když ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci, oznámil, že by se do bojů mohlo zapojit až 300 000 rezervistů. Pravidla mobilizace ale dosud zůstávají nejasná a zahraniční média se snaží pátrat po tom, koho všeho by se povolávací rozkaz mohl dotknout.

Logicky přišla na přetřes i otázka ruských sportovců. Sport má totiž v Rusku k armádě velmi blízko a seznamy policistů či vojáků a elitních sportovců se často překrývají. Podle serveru Sport.cz pochází až polovina 71 ruských medailistů z posledních letních olympijských her z policejního sboru nebo armády.

Na otázku, zda vojáky bojující na Ukrajině posílí i sportovci a sportovkyně, částečně poskytla odpověď ruská média, mezi nimi například Sport-Express, píše sportovní deník Marca.

„Z řad občanů s vojensko-technickou specializací důležitou pro armádu bude povoláno přibližně 300 000 záložníků. Konkrétní povolávací seznamy se budou tvořit na místní úrovni a politici zatím těžko mohou říci, jak moc se to dotkne našeho sportu,“ uvádí ruský deník.

Nicméně naznačuje, že povolávání sportovců nic nebrání. „Pokud jsou sportovci vojáky nebo důstojníky v záloze a je jim do 35 let, mohou být teoreticky v rámci částečné mobilizace povoláni. Smlouvy s profesionálními sportovními kluby tomu nebrání,“ vysvětluje Sport-Express.

Ruská mobilizace v praxi

Částečná mobilizace v Rusku zřejmě proběhne převážně pod taktovkou regionálních úřadů. Ty však prozatím údajně žádné konkrétní pokyny neobdržely.

Podle ruského deníku je ovšem dosti nepravděpodobné, že nedávné nařízení Vladimira Putina výrazně zasáhne ruské sportovní odvětví.

„Plánuje se povolání lidí s ‚bojovými zkušenostmi‘. Je nepravděpodobné, že by se mezi sportovci našlo mnoho takových kandidátů,“ tvrdí Sport-Express. „Je nepravděpodobné, že by se prezidentské nařízení masově dotklo aktivních sportovců,“ dodává.

Podobně mlhavou odpověď nabízí také poslankyně ruské Státní dumy Světlana Žurovová, podle které je stále příliš brzo na to odpovědět na otázku, zda se mobilizace sportovců dotkne.

„To ještě nevím. Bude to ministerstvo obrany Ruské federace, které o tom bude informovat. Ale bude se jednat hlavně o sportovce v důstojnických hodnostech, kteří byli v CSKA nebo Dynamu (ruské sportovní kluby, které mají velmi blízko k ruské armádě, pozn. red.),“ uvedla Žurovová.

„Ti, kteří prošli sportovními kluby, měli vojenské specializace, a proto budou s největší pravděpodobností spadat do částečné mobilizace,“ vysvětluje.

Státní agentura Ria Novosti ovšem tvrdí, že mobilizace sportovců z CSKA zatím není na pořadu dne. „Sportovci z řad CSKA budou mobilizováni až jako poslední,“ tvrdí agentura s odkazem na nejmenovaný zdroj, který má být dobře obeznámený se situací. Ten uvedl, že informace o tom, že ruští sportovci budou povoláváni až v poslední vlně, je známá dlouho a před nedávnem byla znovu potvrzena.

S písmenem Z na hrudi

Jak bude mobilizace probíhat a koho všeho se nakonec bude týkat, tak zatím zůstávají nejasné. Stejně jako to, zda budou ruští sportovci v případě nouze ochotni položit za svého prezidenta život.

Někteří z nich se v minulosti otevřeně postavili na jeho stranu. Několik předních ruských sportovců se v květnu účastnilo Putinova shromáždění na moskevském stadionu Lužniky. Na prsou hrdě nesli písmeno Z, které symbolizuje podporu ruské invazi na Ukrajinu.

Mezi přítomnými byl například světový a olympijský šampión v plavání Jevgenij Michajlovič Rylov, bruslaři Viktorija Sinicinová a Nikita Kacalapov, kteří se v roce 2021 stali mistry světa, Vladimir Morozov, skokani na lyžích Irina Avvakumovová a Evgeniy Klimov, kteří získali druhé místo ve smíšené soutěži na zimních hrách v Pekingu, sportovní gymnastky a olympijské vítězky z Pekingu Viktoria Ustinová a Vladislava Uzarová, a dvojčata Dina a Arina Averinovy, gymnastky národního týmu v rytmice a členky klubu CSKA.

Otevřené projevy podpory se mezi sportovci objevily téměř hned po začátku ruské okupace na Ukrajině. Ruský gymnasta Ivan Kuljak si na začátku března přišel pro bronzovou medaili na Světovém poháru ve sportovní gymnastice v Dauhá s písmenem Z na hrudi. Po jeho boku přitom stál ukrajinský gymnasta Ilja Kovtun, jenž vybojoval zlato.

Nadace pro gymnastickou etiku následně v rámci disciplinárního vyšetřování zjistila, že Ivan Kuljak projevem podpory ruské invazi na Ukrajinu porušil pravidla Mezinárodní gymnastické federace (FIG). Po dobu jednoho roku mu proto zakázala účastnit se všech soutěží nebo závodů organizovaných federací FIG a nařídila mu vrátit bronzovou medaili, stejně jako finanční odměnu ve výši 500 švýcarských franků (cca 11 800 korun).

Reklama

Doporučované