Hlavní obsah

Zákaz činnosti i ztráta medaile. Ruskému gymnastovi se vymstilo Z na hrudi

Foto: Repro: Euronews, Seznam Zprávy

Takto ruského gymnastu Ivana Kuljaka s písmenem Z na dresu zachytil ve svém vysílání kanál Euronews.

Reklama

Ruský gymnasta Ivan Kuljak si v březnu přišel pro bronzovou medaili na Světovém poháru v Dauhá s písmenem Z na hrudi. Teď za podporu ruské invazi na Ukrajinu dostal roční zákaz činnosti. Ještě se může odvolat.

Článek

Nadace pro gymnastickou etiku (GEF) v rámci disciplinárního vyšetřování zjistila, že Ivan Kuljak projevem podpory ruské invazi na Ukrajinu porušil pravidla Mezinárodní gymnastické federace (FIG). „Od data tohoto rozhodnutí se Kuljak nesmí po dobu jednoho roku účastnit žádných soutěží nebo závodů organizovaných federací FIG,“ uvedla GEF.

Kuljak podle rozhodnutí Mezinárodní gymnastické federace musí bronzovou medaili vrátit, stejně jako finanční odměnu ve výši 500 švýcarských franků (cca 11 800 korun). Může se ale proti rozhodnutí odvolat. Na to má ode dneška 21 dní. Kromě toho Kuljak musí zaplatit náklady disciplinárního řízení, které GEF stanovila na 2 tisíce švýcarských franků (cca 47 tisíc korun).

FIG se rozhodla potrestat Rusko a Bělorusko vlastními sankcemi, ruští a běloruští sportovci se ani tak na základě doporučení Mezinárodního olympijského výboru nesmějí účastnit oficiálních soutěží pod záštitou FIG. Na Kuljaka se ale zákaz účasti bude vztahovat i šest měsíců po skončení těchto plošných opatření.

„Pokud budou ochranná opatření, která brání ruským sportovcům v účasti na soutěžích, platit i 17. května 2023, bude zákaz pokračovat a vyprší šest měsíců po zrušení těchto opatření,“ stojí v prohlášení GEF.

Ivan Kuljak si při přebírání bronzové medaile na březnovém závodě v Kataru vyvěsil na trikot písmeno „Z“. Při slavnostním ceremoniálu navíc na stupínku stál vedle ukrajinského vítěze Ilji Kovtuna. FIG již tehdy označila jeho chování za „šokující“, čin dvacetiletého ruského gymnasty tvrdě odsoudila západní společnost.

Písmeno Z se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu. Ruské ozbrojené síly použily „Z“ jako identifikační značku poté, co vtrhly na území sousedního státu. Později se začalo objevovat také mezi běžnými občany, nejen u vojáků či jejich vozidel. Rusové tím dávají najevo svou podporu invazi.

Přestože se na něj snesla vlna kritiky, Kuljak se tehdy za svůj čin postavil a prohlásil, že by udělal přesně totéž, kdyby dostal další příležitost. „Kdyby tu byla druhá šance a měl bych na výběr, jestli vystoupit s písmenem ‚Z‘ na hrudi, nebo ne, udělal bych totéž,“ uvedl tehdy sportovec pro ruskou státní stanici Russia Today.

„Viděl jsem ho na naší armádě a podíval jsem se, co ten symbol znamená. Ukázalo se, že má vyjadřovat ‚pro vítězství‘ a ‚pro mír‘. Jen jsem chtěl ukázat svou pozici. Jako sportovec budu vždy bojovat o vítězství a hrát za mír,“ řekl v březnu Kuljak.

Ruská federace sportovní gymnastiky se za Kuljakův čin rovněž postavila, její šéf Vasilij Titov mu vyjádřil podporu. „Nemyslím si, že by tím chtěl Ivan něco speciálního demonstrovat, ale v každém případě ho podpoříme,“ uvedl Titov. „Jednalo se o narušení dresu schváleného Mezinárodní gymnastickou federací. Myslím, že nás mohou potrestat, mohou nás také vyloučit z účasti. Ale my už jsme byli vyřazeni,“ dodal.

CNN připomněla, že sankce na Rusko v souvislosti s invazí na Ukrajinu uvalilo hned několik sportovních organizací, včetně fotbalových FIFA nebo UEFA. Ty zakázaly Rusku pořádat jakékoli akce a ruským sportovcům účast na akcích, které tyto organizace pořádají.

Reklama

Doporučované