Hlavní obsah

Jihovýchodní Asii zasáhla vlna veder. Zavírají se školy a úroda usychá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Teploty v jihovýchodní Asii vystoupaly nad 40 stupňů, ilustrační fotografie

Reklama

Teploty nad 40 stupňů už na začátku dubna – podle listu The Guardian bezprecedentní situace. Jihovýchodní Asie se potýká s vlnou veder. Kvůli horku zde zavírají školy a usychá úroda. Vědci přičítají situaci klimatické změně.

Článek

Tisíce škol na Filipínách zrušily prezenční výuku kvůli nesnesitelnému horku. V Indonésii kvůli pokračujícímu suchu stoupají ceny rýže. Teplota moře u Thajska zase stoupla natolik, že se vědci obávají zničení korálů. Jihovýchodní Asie nyní zažívá „historickou vlnu veder“, kdy teploty na začátku dubna stoupají bezprecedentně vysoko, napsal zpravodajský server The Guardian s odvoláním na klimatologa Maximiliana Herreru, který se zabývá historií počasí.

Rekordní teploty byly tento týden zaznamenány na monitorovacích stanicích napříč celou oblastí, uvedl Herrera. V centrální části Barmy ve městě Minpu dosáhla teplota 44 stupňů Celsia, což je poprvé v historii jihovýchodní Asie, kdy teplota vystoupala takto vysoko tak brzy. Na Filipínách teplota na některých místech dosáhla 42 stupňů Celsia.

Na dálném jihu Thajska bylo naměřeno 40,2 stupně, což je absolutní rekord, a o ještě 0,4 stupně výš vystoupala teplota v západním Vietnamu, což je v této roční době bezprecedentní.

„Míra horka, kterou zeměkoule zažila v posledních 12 měsících, a to jak na pevnině, tak v oceánu, vědu překvapila,“ uvedl profesor Benjamin Horton, ředitel z observatoře v Singapuru.

„Vždycky jsme věděli, že s rostoucím množstvím skleníkových plynů se budeme ubírat tímto směrem, ale skutečnost, že v roce 2023 a 2024 překonáváme všechny rekordy, možná trochu předbíhá čas,“ poznamenal dále. „Nejsme připravení. Na světě je jen velmi málo míst, pokud vůbec nějaká, která jsou odolná vůči takovému horku.“

Reklama

Doporučované