Hlavní obsah

Ukrajinský dron jižně od Moskvy poničil obytný dům, tvrdí Rusko

Foto: schusterbauer.com, Shutterstock.com

Vyřazený bezpilotní letoun Tu-141 v ukrajinském muzeu.

Reklama

aktualizováno •

Dron, který se v neděli zřítil ve městě Kirejevsk asi 200 kilometrů jižně od Moskvy, byl ukrajinský bezpilotní letoun Tu-141 naložený trhavinou, píše agentura TASS.

Článek

Tři lidé jsou zraněni po explozi ve městě Kirejevsk v Tulské oblasti, oznámily podle ruské státní agentury TASS bezpečnostní složky. Výbuch způsobil pád ukrajinského dronu Tu-141, píše agentura.

„Exploze nastala v 15:19. Dva lidé - narození v letech 2002 a 2006 - byli zranění. Utrpěli zranění od střepin. Po výbuchu zůstal kráter,“ uvedla mluvčí. Podle ní exploze poškodila třípatrový obytný dům. Později ruské úřady informovaly o dalším zraněném. Jeden z nich musel být hospitalizován.

Oblastní úřady ujišťovaly, že lidem ani infrastruktuře nehrozí další nebezpečí. Vyšetřování incidentu pokračuje.

Podle ruského ministerstva obrany vyřadili Rusové z provozu navigační systém dronu. „Dron kvůli tomu přišel o navádění a zřítil se poblíž města Kirejevsk v Tulském regionu,“ stojí v prohlášení, z něhož citovala ČTK.

Průzkumný dron Tupolev Tu-141 má dolet až tisíc kilometrů, takže Kirejevsk se nachází v doletové vzdálenosti z Ukrajiny. Dron vyráběný v 80. letech je na dnešní poměry velmi nepřesný.

O jeho nasazení ze strany Ukrajiny se spekulovalo už v prosinci po útocích na ruské letecké základny (více zde). Analytici ale tehdy nechápali, jak se mohl vyhnout ruské protivzdušné obraně a doletět až na letiště s nesmírně drahými bombardéry. Už tehdy se ale delší dobu spekulovalo, že Ukrajinci mohli starý dron zmodernizovat a k vyhnutí se protivzdušné obrany využít transpondérů získaných ze sestřelených ruských letadel.

V Tulské oblasti se zřítil bezpilotní letoun bez identifikačních znaků také před týdnem, podobný incident byl z regionu hlášen i na začátku března, připomíná ČTK. Úřady v ruských regionech od začátku invaze na Ukrajinu pravidelně informují o zřícených či sestřelených dronech. Ukrajina se k útokům na ruském území nehlásí.

Reklama

Doporučované