Hlavní obsah

Jste komplicové ruského terorismu a dál lžete, vzkázal Zelenskyj Teheránu

Foto: Profimedia.cz

Maketa íránského dronu Šáhid-136, který Rusové používají k ničení ukrajinských měst a energetické infrastruktury.

Reklama

„Rozhodli se přiznat, že dodávali drony ruským teroristům. Ale dokonce i při tomto přiznání lhali,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na adresu Íránců.

Článek

Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu řekl, že Ukrajině se daří denně sestřelovat nejméně deset íránských dronů. „A íránský režim tvrdí, že jich údajně předal Rusku nemnoho, a navíc před začátkem ruské invaze,“ upozornil ukrajinsky prezident na rozpor v tvrzení Teheránu.

„Omezený počet dronů“

Írán dosud poskytnutí svých bezpilotních letounů Šáhid-136 Rusku popíral. Až v sobotu ministr zahraničních věcí Hosejn Amírabdolláhján vůbec poprvé připustil, že jeho země Rusku dodala své „sebevražedné drony“. Těmi Rusko už týdny útočí na ukrajinská města a také klíčovou energetickou infrastrukturu.

„Poskytli jsme Rusku omezený počet dronů měsíce před válkou na Ukrajině,“ citoval ministra americký deník The Washington Post.

Amírabdolláhján také Kyjev vyzval, aby mu předložil důkazy o použití dronů Ruskem. Útoky dronů jsou zaznamenané na videozáběrech i fotografiích.

„Pokud se nám prokáže, že Rusko použilo íránské drony ve válce proti Ukrajině, nebude nám tato záležitost lhostejná,“ tvrdí íránský politik. Ukrajina kvůli íránským dodávkám pro Rusko přerušila s Teheránem diplomatické vztahy.

+8

Zmíněný „omezený počet dronů“ ale neodpovídá realitě, upozornil v reakci na íránského ministra Zelenskyj. Jen během soboty se podařilo protivzdušné obraně sestřelit 11 Šáhid-136.

Rusko dál útočí i na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

Miliony lidí byly na Ukrajině v noci na pátek a také v pátek ráno bez proudu. Důvodem jsou ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu. Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli tomu mluví o ruském „energetickém terorismu“.

„Víme s určitostí, že íránští instruktoři učili ruské teroristy, jak drony používat, a o tom Teherán mlčí úplně,“ řekl ukrajinský prezident.

„Pokud bude Írán dál lhát o očividných věcech, znamená to, že svět vloží ještě větší úsilí do odhalování teroristické spolupráce mezi ruským a íránským režimem a toho, kolik Rusko Íránu platí za takovou spolupráci,“ varoval dál Zelenskyj Teherán a označil ho za „komplice ruského terorismu“.

Ukrajinská hlava státu také v sobotu oznámila, že v nejbližších týdnech očekává „dobré zprávy pro protileteckou a protiraketovou obranu“.

Foto: AP/Defense Express/Národní institut strategických studií Ukrajiny, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Írán Rusku dodal své drony Šáhid-136.

Reklama

Doporučované