Hlavní obsah

„Justice na Ukrajině je přetížená.“ Muž podal na Rusy žalobu v Argentině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Muž z Ukrajiny podal stížnost na Rusy u Federálního soudu v Buenos Aires. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruské válečné zločiny budou poprvé souzeny mimo Evropu a Spojené státy americké. V Argentině se snaží domoci spravedlnosti Ukrajinec, který tvrdí, že jej v roce 2022 mučili ruští okupanti.

Článek

Ukrajinec, který tvrdí, že byl mučen ruskými okupačními silami, podal žalobu přes půl světa v Argentině. Agentura Reuters, která s informací přišla, to v době, kdy jsou ukrajinští prokurátoři hlášenými válečnými zločiny zahlceni, označila za neobvyklou snahu o vyvození odpovědnosti.

Muž si kvůli obavám o rodinu, která zůstala v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny, přál zůstat v anonymitě. V podání obviňuje dvě osoby identifikované podle volacích znaků nebo vojenských insignií a další nejmenované osoby z toho, že od poloviny roku 2022 až do jeho konce používaly jako formu mučení elektrický proud a nezákonné věznění.

Stížnost podal v pondělí u Federálního soudu v Buenos Aires. Podání ukazuje na osoby, které ho podle jeho slov mučily, na úředníky, kteří vedli zadržovací středisko na jihu Ukrajiny, kde byl podle svých slov držen, a na jeho nadřízeného v práci, kterého obviňuje, že týrání umožnil.

„Byl jsem zadržen v práci. Pak mě mučili. Používali elektrické šoky,“ řekl Reuters v rozhovoru v bytě v Buenos Aires před podáním žaloby. „Bylo to neuvěřitelně bolestivé, takže jsem ztratil vědomí. Měl jsem štěstí, že jsem přežil. Mnoho lidí tam stále ještě je.“ Agentura ovšem upozorňuje, že výpovědi oběti není schopna nezávisle potvrdit.

Ve stížnosti se uvádí, že k uchu a prstu muže byly připojeny elektrické kabely, aby mu do těla pronikl elektrický šok. Podle stížnosti byl spolu s dalšími osobami držen v celách o rozloze deseti metrů čtverečních, přičemž v každé cele bylo 12–20 osob. Mučení prý trvalo přibližně 20 dní.

Ruské ministerstvo obrany se odmítlo vyjádřit. Moskva popírá, že by se na Ukrajině dopustila válečných zločinů, a předchozí zatykače Mezinárodního trestního soudu na válečné zločince odmítla coby součást tendenční kampaně Západu s cílem zdiskreditovat Rusko.

Pokud argentinští prokurátoři stížnost přijmou, půjde o první případ ruských válečných zločinů na Ukrajině podaný mimo Evropu a Spojené státy. „Podání je důležitým historickým krokem. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom argentinským soudním orgánům pomohli v jejich úsilí o dosažení pravdy a spravedlnosti,“ uvedl Jurij Bělousov, vedoucí oddělení válečných zločinů ukrajinské generální prokuratury.

Na válečné zločiny se vztahuje tzv. univerzální jurisdikce, která umožňuje nejzávažnější trestnou činnost stíhat nezávisle na základě teritoriality či personality trestného činu.

Reklama

Doporučované