Hlavní obsah

K neštěstí chybělo pár sekund. Boeing se znenadání řítil k hladině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777 společnosti United Airlines. Ilustrační záběr.

Reklama

Pasažéři prosincového letu společnosti United Airlines měli nevyžádaný adrenalinový zážitek. Boeing 777 se krátce po startu z Havaje propadl směrem k oceánu. Cestující se až po osmi týdnech dozvěděli, jak málo chybělo k neštěstí.

Článek

Letadlo společnosti United Airlines se krátce po startu 18. prosince propadlo o více než polovinu výšky. Letadlo ještě nabíralo rychlost, když se z 2200 stop (670 metrů) propadlo na 775 stop (236 metrů) nad hladinu moře. Následně se pilotovi podařilo dostat letadlo pod kontrolu nad ostrovem Maui. Nikdo nebyl zraněn.

V zadní části letadla seděl také Rod Williams s rodinou. Pro CNN popsal, že se zprvu na letu nezdálo nic zvláštního, pak ale začal stroj klesat „znepokojivou rychlostí“. „Bylo to, jako byste vystoupali na vrchol horské dráhy. Byl to okamžik,“ řekl Williams. „V letadle se ozvalo několik výkřiků. Všichni věděli, že něco není v pořádku, nebo že to přinejmenším není normální.“

Letadlo se na dramatických osm až deset sekund stočilo přídí dolů, než opět prudce vystoupalo a pokračovalo v normálním letu.

Společnost United Airlines spolu s odborovým svazem pilotů provedla vyšetřování, které „nakonec vyústilo v dodatečný výcvik pilotů“. CNN informovala, že šlo o zkušené letce, nalétáno měli dohromady přes 25 tisíc hodin.

„Posádka letadla společnosti United Airlines nahlásila incident v rámci dobrovolného programu bezpečnostního hlášení. Agentura incident prověřila a přijala příslušná opatření,“ uvedl pro CNN Federální úřad pro letectví (FAA).

Mohlo by vás zajímat

Fatální chyba letového dispečinku v sobotu ráno málem způsobila katastrofu na letišti v texaském Austinu. Tragédii zabránil pilot přistávajícího letadla, který v poslední chvíli odvrátil hrozící srážku se startujícím letadlem.

Podle Národní meteorologické služby v onen prosincový den v Kahului spadlo rekordní množství srážek. Incident vyšel najevo až nyní, jako první o něm informoval web Air Current.

Cestující ovšem dodnes na otřesný zážitek nezapomněli. „Když se letadlo začalo svažovat, ozýval se všude kolem křik,“ popsal již citovaný Rod Williams. „Snažíte se ze všech sil zachovat klid, v letadle samozřejmě byly děti, nikdo pořádně nevěděl, co se děje… Ale zároveň máte obavy. Nevíte, jestli jde o problém, ale rozhodně to bylo něco neobvyklého.“

On a jeho žena seděli po stranách svých dětí. Během strmého sestupu se na sebe jen podívali. „Bylo to napjaté, nešlo nám mluvit, cokoli říct. Jen prostě sedíte, svíráte sedadlo a pro sebe se modlíte,“ popsal. „Později jsem se na to ženy ptal. Oba jsme se modlili za zázrak,“ dodal.

Po nebezpečném manévru měly letušky plno práce s uklidňováním cestujících. Asi po 10 minutách se z reproduktoru ozvalo hlášení. „Někdo z kokpitu se ozval do interkomu a řekl: ‚Tak jo, lidi, asi jste při tom cítili pár G, ale všechno bude v pořádku. Budeme v pořádku‘,“ citoval Williams.

Sám studoval letectví na vysoké škole, takže měl určitou představu o tom, co se děje. „Teď, když vím – statisticky –, co se stalo, a že jsme byli asi 5 až 5,2 sekundy od nárazu do vody, rozhodně ten výsledek beru jako požehnání,“ dodal Rod Williams.

Pro jeho desetiletou dceru a sedmiletého syna to ale byl první let v životě. Oba byli vyděšení. Teď už se prý „hra na United“ – let z otcových ramen – stal doma oblíbenou kratochvílí.

Reklama

Doporučované