Hlavní obsah

Kalifornii zvyklou na extrémy zaskočily silné bouře. Ohrožují 25 milionů lidí

Foto: Profimedia.cz

Sesuvy půdy v Montecitu.

Reklama

Přibližně 25 milionů obyvatel Kalifornie ohrožují silné bouře a povodně. Tisíce lidí dostaly příkaz k evakuaci. Rozbouřené vodní toky vzaly život nejméně 19 lidem, další se pohřešují.

Článek

Kaliforňané mají v čerstvé paměti, co takové povodně dovedou. V Montecitu, městě ležícím asi 130 kilometrů od Los Angeles, lidé vzpomínají na sesuvy půdy v roce 2018, které stály život 23 lidí. Teď se obávají, že se historie opakuje.

Rita Bourbonová za přežití povodní před pěti lety vděčí italským kameníkům, řekla pro BBC. Řemeslníci její dům stavěli před více než sto lety a dle Rity může konkurovat kdejaké pevnosti. Bouři před pěti lety přečkala uvnitř se svou plačící dcerou a přáteli a společně naslouchali zvuku balvanů a kusů domů vyrvaných ze základů, které do jejího domu vrážely.

Druhý den byla čtvrť na pobřeží u L.A. zničená. Dvě desítky lidí nepřežily noc, včetně Ritiny sousedky, kterou našla ležet na zahradě v bahně. „Dříve jsem ten zvuk milovala,“ říká o potoce zurčícím na její zahradě, kde nyní rostou zralé citrusy. „Teď už vím, co dokáže. Všichni tu máme tak trochu posttraumatické stresové poruchy.“

Potok Montecito se opět rozbouřil tento týden. Hasiči celé komunitě, kde žijí nejslavnější obyvatelé Kalifornie jako Oprah Winfreyová, princ Harry a Meghan Markleová, doporučovali „okamžitě odejít“. Příkaz k evakuaci hasiči po nějaké době stáhli, obyvatelé si však příliš neoddechli. Nasycená půda zvyšuje riziko záplav a sesuvů půdy.

Záplavy obrazem

+9

Příkaz k evakuaci v sobotu večer platil ve venkovských oblastech Sacramenta. Úřady nařídily obyvatelům, aby „odešli, dokud jsou cesty průjezdné“, a aby s sebou vzali i dobytek. Povodňová voda v této oblasti počátkem tohoto měsíce protrhla hráze, uvěznila desítky lidí ve vozidlech a dva lidi zabila.

V okolí jezera Tahoe se zase šíří přívaly sněhu. Dálnice jsou kvůli nulové viditelnosti uzavřené, lyžařská střediska přerušila provoz vleků.

Americký prezident Joe Biden v noci na neděli vyhlásil stav katastrofy pro Kalifornii, ale také pro Alabamu, kde při tornádech zemřelo devět lidí.

Voda ohrožuje i zemědělské srdce Kalifornie. Na severu země jsou pod vodou vinice. V Capitole bylo zničeno historické přístaviště a plážové městečko. Americký prezident Joe Biden nařídil federální pomoc pro okresy Sacramento, Merced a Santa Cruz.

V plné polní jsou i dobrovolnické skupiny. Členem Santa Barbara Bucket Brigade je i filmový producent Steve McGlothen. V oblasti žije již půl století a ve svém domě na vrcholu útesu již 27 let. Říká, že pomoc ostatním ho zbavuje myšlenek na problémy, které řeší na vlastním pozemku. Kdykoli prší, cítí zoufalství. Svah, který se tento týden poprvé sesunul, pokrývají igelitové plachty– poslední naděje na zastavení úplného sesuvu.

„Díváme se na zem, která se nikdy předtím nepohnula. Téměř 50 let byla nehnutá, nikdy předtím to nebyl problém,“ dodal.

K dobrovolníkům plnícím pytle s pískem se v Santa Barbaře připojil i kalifornský guvernér Gavin Newsom. „Za posledních 16 dní uprostřed mega sucha na tento stát spadlo asi 24 bilionů galonů vody,“ řekl guvernér Newsom. Kalifornie podle něj musí přehodnotit způsob hospodaření s vodou, protože zdejší infrastruktura byla vybudována pro dobu, která je již dávno pryč.

Kaliforňané jsou na extrémní počasí zvyklí – lesní požáry, sucho i zemětřesení. Lidé dokonce vyhlíží „velké zemětřesení“, které Kalifornii předpovídají odborníci. Avšak série bouří, která se na Kalifornii valí, je pro ně něčím novým.

Bouře začaly koncem prosince a prozatím stály život nejméně 19 lidí. Záchranáři tento týden pozastavili pátrání po pětiletém chlapci, který se při cestě do školy vytrhl matce z náruče a smetla jej voda.

Klimatoložka Kimberley Rain Minerová z NASA říká, že problémem tak velkých bouří, které se střídají jedna za druhou, je již nasycená půda, která nedokáže absorbovat množství rychle padající vody.

„Pokud se nám nepodaří zpomalit oteplování atmosféry, můžeme očekávat stále častější extrémní jevy,“ uvedl Minerová pro BBC. „To je globální problém, netýká se jen Kalifornie,“ dodala.

Kaliforňané tak čekají na zprávy, zda a kdy se mají evakuovat a přemýšlí nad tím, kam by se vůbec schovali. Rita Bourbonová se rozhodla nečekat. I když je přesvědčená, že její dům přežije, trauma ze sesuvů půdy znovu zažít nechce. Rozhodla se tento víkend navštívit přátele v Los Angeles. „Prostě nechci zažít další sesuv půdy,“ řekla a dodala, že kdyby zůstala, byl by z ní „uzlíček nervů“.

Národní meteorologické služba (NWS) od pondělí očekává „novou vlnu extrémních srážek“. NWS také varovala před „katastrofálními záplavami“ v údolí řeky Salinas, významné zemědělské oblasti jihovýchodně od Sanfranciského zálivu.

Reklama

Doporučované