Hlavní obsah

Kanada vyplatí 40 miliard dolarů indiánským dětem odtrženým od rodin

Foto: Shutterstock.com

Indiánská dívka na tradičních oslavách v Kanadě. Snímek je ilustrační.

Reklama

Až 40 miliard kanadských dolarů vyčlení vláda pro děti a rodiny původních obyvatel postižených v rámci státního programu péče o děti.

Článek

Kanadská vláda oznámila, že uvolní 40 miliard kanadských dolarů (31,5 miliardy USD) na odškodnění pro děti původních obyvatel, které byly zahrnuty do státem podporovaného systému péče o děti. Mnoho z těchto dětí bylo často z nejasných důvodů odňato svým rodinám již v raném věku a následně přesunuto do pěstounské péče.

Robert Kugler, obhájce, jenž zaštiťoval některé z hromadných žalob, potvrdil, že právo na tyto kompenzace může mít přes 200 tisíc dětí, píše Washington Post.

Polovina schválených peněz by měla směřovat k dětem a rodinám, které byly postiženy podfinancovaným a diskriminačním systémem péče o děti v rezervacích původních obyvatel a na Yukonu. Konkrétně se jedná o děti, které byly přesunuty ze svých domovů mezi lety 1991 až 2022. Kompenzace se bude vztahovat také na ty děti a rodiny, kterým byly služby zcela odepřeny. Zbytek peněz má být použit na reformu celého systému v dalších letech.

„Zatím jsou to jen slova na papíře,“ řekla agentuře Reuters Cindy Blackstocková, ředitelka Společnosti pro péči o děti a rodiny původních obyvatel. „Za úspěch mohu považovat až to, když přijdu do komunity a dítě mi bude schopno říci: Můj život je lepší, než byl včera.“

Dohoda přichází 15 let po první stížnosti, kterou vznesla právě Společnost pro péči o děti a rodiny původních obyvatel. Hlavním důvodem bylo, dle obhájců zastupujících původní obyvatele, „nespravedlivé a nedostatečné“ financování služeb péče o děti v rezervacích, které mělo za účel diskriminovat původní obyvatele.

Kanadský soud pro lidská práva dal advokátům za pravdu v roce 2016, kdy uznal, že systém byl záměrně diskriminační. Vládní způsob financování byl dle soudu založen na „chybných předpokladech o dětech v pěstounské péči“, což vyústilo v systém, který podporoval odebírání dětí původních obyvatel z jejich rodin a jejich kultury. „Právě jen kvůli jejich rase, národnosti či původu byli nuceni snášet všechny neblahé důsledky,“ píše se mimo jiné v rozhodnutí soudu.

„Toto je největší vyrovnání v kanadské historii, avšak žádné množství peněz nevrátí újmu, která byla způsobena dětem původních obyvatel. Historické bezpráví si žádá historické reparace,“ řekl Marc Miller, ministr pro vztahy s původním obyvatelstvem, na tiskové konferenci v Ottawě.

Temná historie internátů

Kanadský systém péče o děti má kořeny mimo jiné v roce 1876, kdy vláda schválila tzv. Indian Act, zákon, který byl zaměřen na striktní kontrolu původních obyvatel a měl zdrcující dopad na jejich komunitu. Mimo jiné ukládal rodinám, aby posílaly své děti do internátních škol, které byly zřizovány pod patronátem rozličných církví (katolická, anglikánská, sjednocená).

Během 20. století bylo až 150 tisíc dětí odňato ze svých domovů, často pod nátlakem, a odesláno do internátních škol financovaných státem. Školy měly pomoci s jejich „asimilací“. Poslední internátní škola tohoto typu byla uzavřena až v roce 1997. Přehledný materiál na toto téma zveřejnil deník The Guardian.

Problém s diskriminací původních obyvatel v Kanadě vyšel znovu na povrch v minulém roce. Postupně bylo nalezeno několik stovek neoznačených hrobů na pozemcích bývalých internátních škol či v jejich blízkosti. Kanadská komise pro pravdu a usmíření zdokumentovala úmrtí tisíců dětí, avšak přiznala, že čísla jsou zřejmě podhodnocená, zčásti proto, že historické záznamy nejsou kompletní. Děti umíraly na podvýživu a podléhaly nemocem, které se ve stísněných prostorách, kde byly nuceny žít, rychle šířily. Často se objevovaly také sebevraždy.

Komise ve zprávě z roku 2015 uvádí, že mnoho dětí bylo v internátech vystavováno fyzickému, sexuálnímu a psychickému násilí. Děti indiánů byly trestány za to, že mluvily vlastním jazykem a snažily se zůstat v alespoň minimálním kontaktu se svou kulturou. Dle zprávy lze tyto praktiky považovat za „kulturní genocidu“. Kanadská vláda se za internátní školy oficiálně omluvila v roce 2008.

Systém pěstounské péče bohužel v lecčems neblaze navázal na systém internátů. Přestože jen 7 procent dětí v Kanadě jsou děti původních obyvatel, tvoří tyto přes polovinu ze všech dětí, které jsou v péči pěstounů, ukázala data o sčítáni lidu z roku 2016. Advokáti také potvrdili, že systém pěstounské péče je v podstatě jen moderní verzí systému internátních škol, píše dále Washington Post.

V roce 2019 vláda Justina Trudeaua schválila zákon, který má za cíl umožnit skupinám původních obyvatel získat kontrolu nad systémem péče o děti a rodinu v jejich komunitách. První taková dohoda byla podepsána loni mezi vládou a národem Cowessess, který žije v provincii Saskatchewan.

Reklama

Doporučované