Hlavní obsah

Kanaďané poprvé v historii dýchali horší vzduch než jejich jižní sousedé

Foto: Ringo Chiu, Shutterstock.com

Devastující lesní požáry měly v Kanadě vliv i na čistotu ovzduší. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kanada coby země čistého vzduchu už je minulostí. Kvůli masivním lesním požárům se v kvalitě ovzduší poprvé v historii dostala až za Spojené státy.

Článek

Husté oblaky kouře a kilometry mlhy, které se zemí táhly v důsledku rekordní sezony lesních požárů, zhoršily ovzduší v Kanadě natolik, že poprvé v historii zaostala ve kvalitě vzduchu za Spojenými státy, píše The Guardian.

Ve své šesté výroční zprávě o kvalitě ovzduší ve světě, kterou v úterý zveřejnila švýcarská společnost IQAir, se uvádí, že celková kvalita vzduchu v Kanadě je horší než u jejího jižního souseda. Z patnácti nejvíce znečištěných měst v obou zemích se jich 14 nacházelo v Kanadě a většina z nich je soustředěna v západních provinciích, ve kterých požáry pohltily největší území.

„Dlouhou dobu jsme o požárech uvažovali pouze v kontextu západu. Po poslední sezoně je ale musíme začít vnímat jako celostátní problém, který může způsobit škody a zdravotní problémy v kterékoli části naší země,“ uvedl pro Guardian Paul Kovacs, výkonný ředitel Institutu pro snižování katastrofických ztrát.

Požáry v Kanadě od Britské Kolumbie po Nové Skotsko vyvolaly vlny varování před zhoršenou kvalitou ovzduší v celé zemi, včetně velkých měst v Ontariu. Požáry vedly ke zhoršení kvality vzduchu také pro miliony obyvatel na východě Spojených států. Ani vyhlídky na nadcházející sezonu nejsou pozitivní, ta by totiž podle ministra pro krizové situace Harjita Sajjana mohla být ještě horší, uvádí The Guardian.

Reklama

Doporučované