Hlavní obsah

Kant může za chaos i válku na Ukrajině, míní kaliningradský gubernátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia/FengMoLong, Seznam Zprávy

Pomník Immanuela Kanta v Kaliningradu, Rusko.

Reklama

Gubernátor západoruské Kaliningradské oblasti obvinil z vypuknutí války na Ukrajině německého osvícenského filozofa 18. století Immanuela Kanta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Kant má přímou souvislost s vojenským konfliktem na Ukrajině,“ řekl v pátek na tamním politologickém fóru Anton Alichanov, který vládne ruské exklávě Kaliningradu.

Deník The Moscow Times uvádí, že podle regionálního zpravodajského serveru FederalPress přičítá Alichanov vlivnému mysliteli „globální chaos a globální přeskupení, kterému nyní čelíme“. Gubernátor dále prohlásil, že Kantova díla přispěla ke „společenské a kulturní situaci“, v níž „Západ porušil všechny dohody, které byly uzavřeny“.

Immanuel Kant je v Kaliningradu, kde se také nachází jeho hrobka, velmi uznáván. Osvícenský filozof zemřel v roce 1804, mezi jeho nejznámější díla patří Kritika čistého rozumu či Kritika soudnosti. Původně německého Königsbergu, kde Kant žil, se během druhé světové války zmocnila sovětská armáda a z města se stal ruský Kaliningrad.

Rozhovor o Kaliningradu (Královci)

Kaliningrad je teď nejvíce izolovanou částí Ruska, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy polská novinářka Paulina Siegieńová. Vlna českých vtipů o Královci ji baví. Ukazuje podle ní, že Evropě na Kaliningradu „něco nesedí“.

Kaliningradská oblast je od té doby ruskou exklávou, a jelikož je všech stran obklopena zeměmi Severoatlantické aliance, má pro Moskvu obrovský strategický význam. Již dříve byla jedním z důvodů, proč vedení Kremlu hrozilo válkou celé Severoatlantické alianci, a to když Litva zavřela železnici a Moskva tak měla problém Kaliningrad zásobovat.

Reklama

Doporučované