Hlavní obsah

Kartel se kaje: Únosce svázali a s omluvným dopisem vydali úřadům

Foto: Twitter/ Daily Loud

Na dodávku se skupinou Američanů stříleli členové odštěpené frakce Scorpios z kartelu Gulf.

Reklama

Odpovědnost za útok na bílou dodávku se skupinkou Američanů v severovýchodním Mexiku převzal tamní kartel. Možní neposlušní členové byli vydáni úřadům.

Článek

Za únosem čtyř amerických občanů v mexickém Matamorosu, ke kterému došlo první březnový týden, stojí pravděpodobně příslušníci kartelu Gulf. Jeho členové tvrdí, že na bílou dodávku se skupinou stříleli členové odštěpené frakce Scorpios.

Přední strany několika mexických deníků tak zaplnily fotografie s těly pěti mužů, kteří leží obličejem dolů, mají svázané ruce a přes hlavu přetažená trička. Britská BBC uvádí, že šlo pravděpodobně o snímky, které policie pořídila při jejich dopadení.

Spolu s nimi se našel i dopis. Ten zanechali pravděpodobně právě členové kartelu. Omlouvají se v něm místním z Matamorosu, obětem, jejich rodinám a mexické ženě, která při ostřelování dodávky také zemřela.

„Rozhodli jsme se vydat ty, kteří se na událostech přímo podíleli a jsou za ně zodpovědní,“ uvádí se v dopise, který získala od představitele orgánů činných v trestním řízení ve státě Tamaulipas agentura AP.

Ve zprávě se dále uvádí, že pětice „jednala na základě vlastního rozhodnutí a nedostatku disciplíny“ a jsou obviněni z porušení pravidel kartelu týkajících se „ochrany životů nevinných“.

Mexický zdroj obeznámený s vyšetřováním nicméně řekl, že je skeptický k tvrzení, že útok spáchalo právě těchto pět mužů, píše Reuters.

Nejasný záměr cesty

Těla zabitého Shaeeda Woodarda a Zindella Browna byla ve čtvrtek předána americkým úřadům a repatriována do vlasti.

Na povrch se také dostávají další informace o možném motivu cesty napadené čtveřice. Podle sestry zabitého Browna, Zalandrie Brownové, její bratr s dalšími dvěma přáteli doprovázeli kamaráda, který jel do Mexika na operační zákrok.

Co se stalo?

Na severovýchodě Mexika unesli 3. března ozbrojení muži čtyři Američany (Lataviu McGeeovou, Erica Jamese Williamse, Zindella Browna a Shaeeda Woodarda). Poslední dva incident nepřežili.

Agentura Reuters uvádí, že měla možnost se seznámit s interními dokumenty orgánů činných v trestním řízení, mexické úřady ale vyšetřují i jinou variantu. Unesenou čtveřici si totiž mohli členové kartelu splést s konkurencí, o které se domnívali, že pronikla na jejich území.

Po náhledu do trestních rejstříků Američanů Reuters píše, že dva byli odsouzeni za méně závažné drogové delikty. Přeživší Eric Williams byl například v roce 2017 odsouzen za výrobu a distribuci kokainu. Zabitý Woodard byl mezi lety 2007 až 2016 odsouzen za drogové přečiny pětkrát. Jedním z nich byla i výroba drog za účelem distribuce.

Incident z uplynulého týdne opět dostal do popředí téma, jak se s mexickými kartely vypořádat. Například republikánští zákonodárci vyzvali k označení kartelů za teroristické organizace. Naznačili také plány na předložení zákona, který by umožnil americké armádě působit v Mexiku, uvádí americká CNN.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador ale vzkázal, že by tyto kroky narušily suverenitu jeho země.

Reklama

Doporučované