Hlavní obsah

Kauza Epstein: Jména více než 170 spolupracovníků se musí zveřejnit, rozhodl soud

Foto: Profimedia.cz

Britský princ Andrew čelí v souvislosti s kauzou Jeffreyho Epsteina obvinění ze sexuálního zneužívání.

Reklama

Po Novém roce měla být zveřejněna jména více než 170 spolupracovníků odsouzeného sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina. Každý, kdo je na seznamu, se může do 1. ledna odvolat a požadovat, aby došlo k odstranění jeho jména.

Článek

Na základě rozhodnutí amerického soudce by už v lednu měla být zveřejněna jména více než 170 spolupracovníků odsouzeného sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina. Informovala o tom americká agentura AP.

Epstein, milionář a finančník, který byl známý tím, že se stýkal s vysoce postavenými lidmi, zemřel v roce 2019 ve vězení. Jeho smrt, k níž došlo v době, kdy čekal na federální obvinění ze sexuálního vykořisťování a obchodování s lidmi, newyorský soudní lékař označil za sebevraždu. Byl obviněn z toho, že pod záminkou masáže lákal do svých domů nezletilé dívky, které pak sexuálně zneužíval.

Totožnost lidí, kteří s Epsteinem spolupracovali, bude zveřejněna na základě urovnané žaloby proti Epsteinově bývalé spolupracovnici a přítelkyni Ghislaine Maxwellové, která si momentálně za to, že Epsteinovi pomáhala verbovat a sexuálně zneužívat nezletilé dívky, odpykává dvacetiletý trest odnětí svobody. V 51stránkovém rozhodnutí, které v pondělí vydala newyorská soudkyně Loretta Preskaová, se požaduje, aby Epsteinovy vazby byly „odtajněny v plném rozsahu“.

Maxwellovou totiž v roce 2015 pro pomluvu žalovala osmatřicetiletá ​​Virginia Giuffreová, kterou měl Epstein k sexu nabízet ještě jako nezletilou. Obě strany se v roce 2017 dohodly na finančním vyrovnání ve prospěch Giuffreové, jména desítek Epsteinových spolupracovníků ale zůstala až do pondělního rozhodnutí zapečetěna soudem.

S Maxwellovou a Epsteinem se stýkala i některá velká světová jména, jako například bývalí američtí prezidenti Donald Trump a Bill Clinton, slavný houslista Jicchak Perlman nebo herec Kevin Spacey. Podle britské BBC jsou mezi dokumenty, které budou zveřejněny, i důkazy Johanny Sjobergové, která tvrdila, že ji v roce 2001 osahával v Epsteinově bytě na Manhattanu britský princ Andrew. Z toho, že ji měl pohlavně zneužít, když jí bylo pouhých 17 let, prince viní i Giuffreová. Buckinghamský palác již dříve uvedl, že tato obvinění jsou „kategoricky nepravdivá“.

Preskaová podle AP dospěla k závěru, že některé části záznamů by nicméně měly zůstat důvěrné i nadále. To se týká zejména těch částí spisu, které identifikují osoby, jež byly v době, kdy je Epstein sexuálně zneužíval, dětmi.

Reklama

Doporučované