Hlavní obsah

Byl zoufalý. Novináři odhalili detaily posledních chvil Jeffreyho Epsteina

Foto: Profimedia.cz

Jeffrey Epstein v roce 2008 na jednání soudu, před kterým vypovídaly oběti jeho sexuálního násilí.

Reklama

Necelé čtyři roky od jeho sebevraždy má americká společnost možnost zjistit, jak vypadal poslední měsíc života finančníka a sexuálního predátora Jeffreyho Epsteina v newyorském vězení.

Článek

Agentura AP získala dokumenty, které poprvé poskytují ucelenější pohled na pobyt amerického finančníka a usvědčeného sexuálního predátora Jeffreyho Epsteina v newyorské vazbě. Než spáchal sebevraždu, strávil v ní 36 dnů. Jeho smrt vyvolala vážné podezření, že úřady zanedbaly péči o jeho psychické zdraví.

Více než 4 tisíce stran dokumentů, které redakce získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím od Federálního úřadu pro vězeňství (BOA), odhaluje například jeho zdravotní historii, e-maily, poznámky a poskytuje psychologickou rekonstrukci událostí, které skončily jeho smrtí.

Ukazuje také na zásadní pochybení právě Federálního úřadu pro vězeňství.

Život ve vazbě

Jeffrey Epstein se dostal do dnes již zrušeného Metropolitního nápravného centra 6. července 2019. V sekci pro „běžné“ vězně strávil pouhých 22 hodin, než ho přesunuli do speciální ubytovací jednotky. Důvodem byl velký zájem o jeho osobu jak z řad médií, tak spoluvězňů, uvádí dokumenty.

Při vstupní zdravotní prohlídce Epstein uvedl, že měl v předchozích pěti letech více než 10 sexuálních partnerek. Z lékařských záznamů dále vyplynulo, že trpí spánkovou apnoe, zácpou, hypertenzí, bolestmi v dolní části zad a prediabetem. V minulosti se léčil s chlamydiemi.

Epsteinova pomocnice

Ghislaine Maxwellová si vyslechla v červnu 2022 výši trestu. Za to, že finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi pomáhala sexuálně zneužívat nezletilé dívky, stráví dvacet let za mřížemi. Rozhodl o tom soud, kde vystoupily i některé z obětí.

Podle AP se Epstein vězeňskému prostředí pokoušel přizpůsobit. Přihlásil se například k odběru košer jídla a přes právníka požádal o povolení cvičit venku. Stěžoval si nicméně na to, že s ním bylo zacházeno jako se „zlým člověkem“, byť se za mřížemi choval dobře. Vadilo mu také, že musí nosit vězeňskou oranžovou kombinézu.

Novináři také zjistili, že se v době pobytu ve vězení pokusil poštou spojit s Larrym Nassarem. Lékařem amerického gymnastického týmu, který byl usvědčený ze sexuálního zneužívání desítek nezletilých sportovců. Dopis byl nicméně několik týdnů po jeho smrti nalezený ve vězeňské podatelně jako vrácený odesílateli.

Epsteinův psychický stav se významně zhoršil, když ho soudce 18. července odmítl propustit na kauci. Musel tak nadále nejen zůstat ve vazbě, ale navíc mu hrozil trest až ve výši 45 let.

O čtyři dny později ho vězeňská ostraha našla na podlaze jeho cely s pruhem látky z prostěradla kolem krku. Pokus o sebevraždu přežil jen s poškrábaným a pohmožděným krkem.

Následně byl umístěný na pozorování pro případ, že by se chtěl znovu pokusit o sebevraždu. Personál si do záznamu poznamenal, jak „sedí na okraji postele ztracený v myšlenkách“ nebo „s hlavou opřenou o zeď“.

Vězeňskému psychologovi nicméně tvrdil, že nemá sebevražedné sklony, má „báječný život“ a „byl by blázen“, kdyby ho ukončil.

Podle dokumentů začal být také rozrušený a frustrovaný z nedostatku spánku a rozbité toalety v cele. Její zvuk ho přiváděl k šílenství natolik, že seděl a rukama si zakrýval uši. Říkal o sobě, že je „zbabělec“, a stěžoval si, že má problém si na život za mřížemi zvyknout. Na změnu Epsteinovy cely apeloval i vězeňský psycholog.

O dva týdny později se pokusil o sebevraždu znovu a tentokrát ji dokonal.

Několik selhání

Epstein se ve své cele oběsil 10. srpna 2019. AP uvádí, že jeho psychický stav zhoršilo den před sebevraždou odtajnění asi 2 tisíc stran dokumentů žaloby za sexuální zneužívání na jeho osobu.

Právě to společně s nedostatkem mezilidských vztahů a „představou, že by mohl strávit zbytek života ve vězení, pravděpodobně přispělo k jeho sebevraždě“, uvedli úředníci.

Večer před jeho smrtí se Epstein omluvil ze schůzky se svými právníky, aby zatelefonoval rodině. Podle poznámky vedoucího oddělení řekl zaměstnanci věznice, že volá své matce, která byla v té době mrtvá už patnáct let.

Princ Andrew

Osmatřicetiletá Virginia Giuffreová obvinila britského prince Andrewa, že ji fyzicky a sexuálně napadl, když ji jako nezletilou nabízel k sexu finančník Jeffrey Epstein. Později se dohodli na vyrovnání.

Člen newyorské smetánky by pravděpodobně nezemřel, pokud by nedošlo k zásadnímu pochybení právě Úřadu pro vězeňství, poznamenává agentura.

Dokumenty obdržené AP dále ukazují zmatenou reakci vězeňského úřadu poté, co byl Epstein nalezený v cele v bezvědomí. V jednom e-mailu si státní zástupce zapojený do Epsteinova trestního řízení stěžoval na nedostatek informací od úřadu v kritických hodinách po jeho smrti. Napsal, že je „upřímně řečeno neuvěřitelné“, že BOA vydává veřejné tiskové zprávy „předtím, než nám sdělí základní informace, abychom je mohli předat jeho právníkům, a ti pak jeho rodině“.

Smrt Epsteina tak přiměla Úřad pro vězeňství ke zvýšené kontrole a v roce 2021 i k uzavření Metropolitního nápravného centra. 

V nedatované interní zprávě, která byla odeslána po Epsteinově smrti, se problémy ve věznici přičítaly „zásadně sníženému počtu zaměstnanců a jejich nesprávnému nebo nedostatečnému školení a následné kontrole a dohledu“.

Zpráva také podrobně popisuje kroky, které Úřad pro vězeňství přijal k nápravě nedostatků, které Epsteinova sebevražda odhalila, včetně požadavku, aby nadřízení kontrolovali kamerové záznamy a ujistili se, že vězeňský personál provádí požadované kontroly cel. Právě v tom dozorci, kteří měli na starosti Epsteina, selhali.

Reklama

Doporučované