Hlavní obsah

Britský princ Andrew se dohodl na finančním vyrovnání s Giuffreovou

Foto: Profimedia.cz

Fotografie, na níž princ Andrew údajně drží Giuffreovou kolem pasu. Měla být pořízena v roce 2001. Andrew si ji dle svých slov nepamatuje.

Reklama

Osmatřicetiletá Virginia Giuffreová loni v srpnu obvinila britského prince Andrewa, že ji fyzicky a sexuálně napadl, když ji jako nezletilou nabízel k sexu finančník Jeffrey Epstein. Nyní se dohodli na finančním vyrovnání.

Článek

Britský princ Andrew se dohodl na finančním vyrovnání s Američankou Virginií Giuffreovou, která ho obvinila ze sexuálního napadení z roku 2001 a chtěla se s ním soudit v New Yorku. Oznámili to dnes podle webu The Guardian v soudním dokumentu advokáti žalující ženy.

Právníci 61letého druhorozeného syna britské královny Alžběty II. v lednu požádali americký soud, aby v občanskoprávním sporu rozhodovala porota. Dnes přišlo oznámení o mimosoudní dohodě.

V soudním oznámení právníci Giuffreové i Andrewa sdělili, že dohoda zahrnuje blíže nespecifikovanou sumu, kterou Andrew chce věnovat charitativní organizaci Giuffreové na podporu obětí sexuálního násilí.

„Princ Andrew nikdy nechtěl pošpinit osobnost paní Giuffreové a připouští, že trpěla coby uznaná oběť zneužívání i kvůli nespravedlivým veřejným útokům,“ stojí v soudním dokumentu. Právník David Boies, který zastupuje Giuffreovou, naopak uvedl, že Andrew se snažil svést vinu na oběť.

Případ je součástí sexuálního skandálu kolem Epsteina, s nímž se Andrew přátelil podobně jako další osobnosti včetně amerických exprezidentů Donalda Trumpa a Billa Clintona.

Epstein, který byl podezírán ze sexuálního vykořisťování desítek mladých dívek, spáchal v roce 2019 sebevraždu v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces. V prosinci byla uznána vinnou Britka Ghislaine Maxwellová, která se podle žalobců na Epsteinových aktivitách podílela.

„Je známo, že Jeffrey Epstein po mnoho let nabízel k sexu nespočet mladých dívek. Princ Andrew lituje svého vztahu s Epsteinem a chválí statečnost paní Giuffreové a dalších obětí, které se postavily za práva svá i ostatních,“ stojí dále ve sdělení. „Slibuje (Andrew), že bude prokazovat svou lítost za spojení s Epsteinem podporou boje proti zlu obchodování s bílým masem a podporou jeho obětí,“ cituje z textu agentura AP.

Giuffreová podle webu NPR uvedla, že ji Andrew sexuálně zneužíval v Londýně, New Yorku a na Epsteinově soukromém ostrově. Součástí žaloby byla i dnes již proslulá fotografie Andrewa, kterak drží ruku kolem pasu Giuffreové – snímek byl podle ní pořízen krátce předtím, než ji zneužil. Giuffreová tehdy uvedla, že se Andrew hodně potil.

Princ Andrew později v rozhovoru pro britskou BBC tvrdil, že fotografie je zfalšovaná a že se s Giuffreovou nikdy nepotkal. Argumentoval tím, že jej tehdy trápil vzácný zdravotní problém – nemohl se potit. Tato tvrzení ale působila nedůvěryhodně, možná i proto, že při rozhovoru byl Andrew značně zpocený.

„Z vyšetřování, které jsme provedli, nelze dokázat, zda ta fotografie je nebo není zfalšovaná, protože je to fotografie jiné fotografie… Nikdo nemůže dokázat, zda ta fotografie byla nebo nebyla zfalšovaná, ale nevzpomínám si, že by ta fotografie byla někdy pořízena,“ prohlásil tehdy Andrew.

Minulý měsíc vévoda z Yorku popřel, že by byl Epsteinovým spolupachatelem a trval na soudním procesu ve věci žaloby Giuffreové proti němu za sexuální zneužívání. „Princ Andrew tímto žádá, aby byl soudní proces veden před porotou,“ napsali jeho právníci v soudních dokumentech. Andrew rovněž popřel, že by Epstein „obchodoval s dívkami“.

Právnička Lisa Bloomová, která zastupuje osm Epsteinových obětí, finanční dohodu uvítala, označila ji za „vítězství“. „Vítáme dnešní vítězství Virginie. Dokázala to, co nikdo jiný nedokázal: přimět prince Andrewa, aby přestal se svými nesmysly a postavil se na stranu obětí sexuálního zneužívání. Vzdáváme hold její ohromující odvaze,“ napsala na Twitteru.

Epstein uzavřel s Giuffreovou jednu dohodu už v roce 2009, napsal web BBC. Za to, že stáhla podobnou žalobu na něj, jí finančník zaplatil 500 tisíc dolarů (téměř 11 milionů korun). Princ Andrew poté neúspěšně tvrdil, že kvůli tomuto vyrovnání Giuffreová přišla o právo ho žalovat.

Andrewovy vazby na Epsteina podkopaly jeho pověst u veřejnosti a postavení v britské královské rodině. Andrew musel kvůli případu vrátit vojenské tituly a královské záštity panovnici Alžbětě II. Princ již také nemůže používat titul „Jeho královská Výsost“ a jeho role mají připadnout dalším členům královské rodiny.

K odebrání vojenských titulů princi Andrewovi dnes v otevřeném dopise vyzvalo i 150 válečných veteránů, podle kterých princovy skandály vrhají na ozbrojené síly špatné světlo. Vévoda z Yorku mimo jiné měl hodnost viceadmirála královského námořnictva nebo plukovníka granátnické gardy, což je podle BBC jeden z nejvýše postavených pěších pluků britské armády.

Reklama

Doporučované