Hlavní obsah

Kazachstán zabavil Rusům majetek na Bajkonuru, tvrdí ruský deník

Foto: Profimedia.cz

Start ruské rakety Sojuz 2.1 z kosmodromu Bajkonur. Snímek z letošního února.

Reklama

Skandál se má bezprostředně týkat společného kazašsko-ruského projektu raketového komplexu Bajterek, ze kterého měly startovat nové ruské rakety Sojuz 5.

Článek

Ruskému vesmírnému programu hrozí tvrdá rána. Kazachstán, na jehož území leží kosmodrom Bajkonur, zabavil majetek spadající pod ruskou státní společnost Roskosmos. Informoval o tom ruský deník Moskovskij komsomolec, který se odvolává na písemné oznámení o zahájení exekuce a píše v této souvislosti o „vesmírném skandálu“.

Podle webu moskevského deníku byl zajištěn majetek společnosti CENKI (Centrum pro provoz pozemní vesmírné infrastruktury), která je dceřinou společností Roskosmosu a je hlavním provozovatelem ruských kosmodromů. Vedení firmy údajně nesmí opustit Kazachstán.

Bývalá sovětská středoasijská republika se chce tímto způsobem domoci splacení dluhu ve výši dvou miliard rublů (téměř 600 milionů korun).

„V ruských médiích zatím není o incidentu jediná zmínka,“ uvedl ruský deník, který obecně podporuje politiku prezidenta Vladimira Putina.

Kreml ani ruské státní agentury informaci nepotvrdily. Ačkoli deník odkazuje také na kazašská média, na jejich webových stránkách se o exekuci dceřiné firmy Roskosmosu až na výjimky nepíše.

Skandál se má bezprostředně týkat společného kazašsko-ruského projektu raketového komplexu Bajterek, ze kterého měly startovat nové ruské rakety Sojuz 5. Letové testy raket byly opakovaně odloženy kvůli nedokončené odpalovací rampě, uvedl deník s tím, že za konstrukci rampy byla zodpovědná kazašská strana.

Náklady na projekt se během posledních let několikrát navýšily. Dosud se na konstrukci rampy utratilo 65 milionů rublů. Ohroženo je však i dokončení rakety Sojuz 5, napsal deník.

Psali jsme

Zatímco na Zemi mezi Washingtonem a Moskvou panuje nepřátelství, na oběžné dráze zůstávají partnery. ISS zůstává posledním místem přátelství, protože se to hodí oběma stranám. Konec spolupráce by víc bolel Rusko.

O vyhlášení exekuce měl už loni v listopadu rozhodnout soud mezinárodního finančního centra v Astaně. Důsledky se však začaly plně projevovat až nyní, když celou aféru začala probírat kazašská média.

Kazašská strana se možná z projektu snaží stáhnout, protože se obává, že protiruské sankce naruší její plány na komerční využívání ruských raket a spolupráce s Ruskem se jí proto nevyplácí, uvedl deník.

Podle ruského deníku se společnost CENKI stala v minulosti vícekrát terčem kritiky za špatné hospodaření a získala si přezdívku „černá díra“ Roskosmosu.

Reklama

Doporučované