Hlavní obsah

Video: Kim v obrněném vlaku přijel do Ruska. Přijal ho ministr ekologie

Bez komentáře: Návštěva severokorejského vůdce Kim Čong-una na ruském Dálném východě.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Je to návštěva, která by mohla pomoci Rusku řešit nedostatek munice a některých zbraní na Ukrajině. Vůdce KLDR Kim Čong-un dorazil do Přímořského kraje a má se tam setkat i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Kim Čong-un netrpí strachem z létání jako jeho otec. Vždyť i na jeden ze summitů s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem přiletěl letadlem. Přesto stejně jako Kim Čong-il při zahraničních cestách raději volí známý obrněný vlak.

Není proto překvapením, že zelená souprava s tmavými skly tento týden překročila ruské hranice, když se severokorejský diktátor vydal na očekávané setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Je to vůbec první Kimova cesta do zahraničí po čtyřech letech, během kterých se jeho země izolovala kvůli pandemii covidu-19.

Jak píše BBC, traduje se, že Kimův vlak tvoří nejméně 20 neprůstřelných vagonů. Kvůli tomu je neobvykle těžký, a tím pádem i pomalý – za hodinu urazí jen asi 59 kilometrů.

V úterý Kima v příhraniční obci Chasan přijala delegace pod vedením ruského ministra přírodních zdrojů a životního prostředí Alexandra Kozlova. Záběry z jejich schůzky si můžete prohlédnout v úvodním videu.

Ruský politik na sociální síti Telegram vyzdvihl „dobré přátelství“ obou zemí trvající už 75 let. „Všechny ty roky jsme se podporovali a pomáhali si nejen jako sousedé, ale jako blízcí partneři,“ citovala jeho prohlášení agentura TASS.

Moskva potvrdila, že se Kim má na Dálném východě setkat i s Putinem, ale místo ani čas schůzky neupřesnila. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova budou oba diktátoři jednat o spolupráci v ekonomice, obchodu i kultuře, ale proberou i klíčové mezinárodní otázky.

Peskov naznačil ochotu jednat také o sankcích Rady bezpečnosti OSN proti Severní Koreji. Reagoval i na prohlášení Washingtonu, který KLDR varoval před prodejem zbraní Rusku. „Budeme se řídit zájmy našich dvou zemí,“ prohlásil Peskov podle TASS.

Severokorejský diktátor s sebou podle agentury Reuters na palubu vlaku vzal četné představitele armády a zbrojního průmyslu.

Podle dřívějších informací listu The New York Times bude Putin od Kima žádat dělostřelecké granáty a protitankové střely. Severokorejský vůdce bude zase usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, o potravinovou a energetickou pomoc a také podporu na mezinárodní scéně.

Původně se spekulovalo o tom, že se Putin s Kimem setkají ve Vladivostoku. Podle aktuálních informací se ale zdá, že severokorejský vlak směřuje dál na sever. Putin má ale během cesty na Dálný východ zavítat také na kosmodrom Vostočnyj.

Více o jednání mezi KLDR a Ruskem:

Rusko chce pomoci se zbrojením pro svou válku na Ukrajině. Pro Pchjongjang však může sbližování Vladimira Putina a Kim Čong-una představovat příležitost získat technologie pro jaderný program.

Reklama

Doporučované