Hlavní obsah

KLDR: „Nepodceňujte nás.“ USA a Jižní Korea reagují společným cvičením

Foto: Profimedia.cz

Kim Jo-čong (35 let) žila dlouho v anonymitě, posledních pár let je z ní ale jedna z nejvýraznějších tváří komunistického režimu.

Reklama

Napětí na Korejském poloostrově opět roste. V reakci na ostrou rétoriku sestry severokorejského diktátora provedly Spojené státy ukázku síly. Do vzduchu vyslaly své nejmodernější stroje.

Článek

Severní Korea v neděli podnikla údajný test satelitu, který by měl sloužit k vojenské špionáži.

Skládal se ze dvou fází. V první fázi byla odpálena balistická raketa středního doletu, která sloužila k testu schopnosti rakety vynést satelit do potřebné výšky. V druhé vynesla další raketa satelit na oběžnou dráhu, kde probíhaly testy samotného přístroje.

Jižní Korea v pondělí tento test označila za další provokaci ze strany svého severního souseda. Podle CNN Severní Korea v tomto roce podnikla rekordní počet raketových testů, který je v současné chvíli na čísle 35.

Jihokorejská strana se domnívá, že nedělní odpaly byly dalšími testy raket schopných nést jadernou hlavici, ovšem tentokrát byly schované za údajný test satelitu.

Sestra severokorejského vůdce zvolila ostrou rétoriku

Na tato tvrzení prostřednictvím Severokorejské zpravodajské agentury KCNA (Korean Central News Agency) odpověděla druhá nejvlivnější postava komunistické strany – sestra Kim Čong-una Kim Jo-čong.

Raketové testy v KLDR se týkají i Jižní Koreje

Severokorejské raketové testy, které zemi zakazují rezoluce OSN, jsou v poslední době velmi časté.

Ta je známá svou ostrou rétorikou vůči Jižní Koreji i Spojeným státům.

Při obraně režimních kroků označila jihokorejské experty za „loutky, které pořád dokola opakují jednu a tu samou písničku“.

Podle ní jsou obvinění bezvýznamná a ničím nepodložená. „Myslím si, že by pro ně bylo lepší, kdyby přestali říkat hlouposti, mysleli opatrně a dvakrát si všechno promysleli,“ řekla Kim Jo pro agenturu AP.

Tvrdí, že přece pro to, aby byl nějaký přístroj vynesen na oběžnou dráhu, je potřeba raketa. „Satelit na oběžnou dráhu nevynesete balónem,“ řekla pro KCNA.

O dalších obviněních, které jihokorejský narativ o testu podporují, jako je například údajná nepravost satelitních snímků, se Kim Jo vyjádřila takto: „Pro jeden test nepoužijete nejlepší systémy, které máte. Byla použita normální kamera, protože se zkoumaly základní funkce satelitu.“

Jak funguje na Západě zbrojní průmysl

Problémy, kterým čelí zbrojní průmysl ve snahách navýšit produkci, jsme rozebrali v analýze:

Kim Jo také uvedla, že kdyby šlo o ostrý test mezikontinentální balistické rakety, nesnažil by se režim nic skrývat a svou technologickou sílu „by ukázal v plném rozsahu“.

Američtí a jihokorejští experti často debatují nad funkčností a spolehlivostí severokorejských balistických raket.

Testy, které Severokorejci provádějí, neukazují, zda raketa zvládne všechny nástrahy letu. Nejkrizovější fází je návrat do atmosféry. Pochybnosti se zakládají na tom, zda raketa dokáže vydržet extrémní podmínky, kterým při návratu čelí.

Severokorejci totiž testují rakety při speciální trajektorii letu. Díky této dráze, která je kolmá směrem vzhůru, nedochází k ohrožení okolních států a zároveň se snižuje problém s návratem do atmosféry.

Analýza situace v KLDR

Situace v KLDR je nejhorší od velkých hladomorů v polovině 90. let. Režim Kim Čong-una vsadil na taktiku odvracení pozornosti od domácích problémů vytvářením vnější krize. V posledních dnech proto odpálil desítky raket.

KLDR má podle Kim Jo dost toho, jak je jejich raketový program podceňován. Její odpověď na otázky ohledně stavu severokorejských raket způsobila velké pozdvižení.

Uvedla, že Severní Korea může test mezinárodních balistických raket, jejichž trajektorie bude více odpovídat reálné trajektorii rakety, podniknout kdykoliv.

Podle ní tím umlčí všechny skeptiky, kteří podceňují severokorejský raketový program.

„Na vaše pochybnosti vám dám jednoduchou odpověď: Test můžeme provést velice brzo. Až ho provedeme, už pochybovat nebudete,“ řekla pro KCNA.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí sdělilo pro agenturu AP v reakci na poznámky Kim Jo, že jsou „politováníhodné“. Podle něj jednání KLDR a její jaderné ambice jen prohlubují příkop mezi normálním světem a totalitním režimem.

USA využijí nejmodernější vybavení

Podnikne-li Severní Korea takovýto test, bude jasné, že svými raketami dokáže ohrozit kontinentální území Spojených států, což v řadách amerických politiků a expertů vyvolává obavy.

Spojené státy se rozhodly, že na ostrá slova Kim Jo-čong budou reagovat demonstrací síly, aby od případných testů, které by mohly USA ohrozit, KLDR odradily.

V úterý vyslaly společně s Jižní Koreou do vzdušného prostoru nad Korejským poloostrovem své nejmodernější letecké stroje. Kromě stíhaček F-35 a amerických bombardérů B-52 se ve vzduchu objevily také moderní bojové letouny F-22 s technologií „stealth“.

„Společné cvičení bylo součástí dohody bránit Jižní Koreu všemi možnými prostředky, i těmi jadernými,“ sdělilo agentuře AP jihokorejské ministerstvo obrany.

Jihokorejské úřady se nyní obávají, že v reakci na společné letecké cvičení přijdou další testy severokorejských raket.

Reklama

Doporučované