Hlavní obsah

KLDR prodala zbraně vagnerovcům, tvrdí USA

Foto: Shag 7799, Shutterstock.com

Vagnerovu skupinu zřídil Jevgenij Prigožin, ruský miliardář a blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina (na snímku).

Reklama

Spojené státy americké obviňují KLDR ze zásobování Vagnerovy skupiny bojovými raketami. Ty následně putují na Ukrajinu. Pchjongjang i vagnerovci ale obvinění popírají.

Článek

„Vagnerovci hledají po celém světě dodavatele zbraní pro podporu svých vojenských operací na Ukrajině,“ řekl novinářům ve čtvrtek bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

KLDR podle něj „dokončila první dodávku (zbraní) žoldnéřské skupině, za kterou jíž zaplatila“. Následovat podle něj mohou další. Na vývoji boje se to ale neprojeví, píše britská BBC.

Bílý dům uvedl, že zásilka porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN, a uvalí proto na skupinu další sankce.

K podobnému závěru došla i Velká Británie. Britská velvyslankyně při OSN Barbara Woodwardová v pátek na twitteru uvedla, že se Londýn s hodnocením Washingtonu ztotožňuje.

Britský ministr zahraničí James Cleverly zase krok Pchjongjangu označil za „zoufalství a izolaci“ ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vagnerova skupina ve velkém verbuje

Donedávna tajemstvím obestřená soukromá Vagnerova armáda otevřeně verbuje v ruských městech potenciální žoldnéře. Dříve se přitom o existenci této ozbrojené skupiny s napojením na Kreml v Rusku prakticky mlčelo. Co se teď změnilo?

Vagnerovci mají na Ukrajině problémy s nedostatkem personálu i vojenské techniky. Nové žoldnéře hledají po celém světě, a jak uvedl web Middle East Eye, mimo jiné i v Česku. Lákadlem je vysoká mzda.

Jevgenij Prigožin, který financuje Vagnerovu armádu, ale obvinění odmítá a označuje ho za „pomluvu a spekulaci“. Severokorejské ministerstvo zahraničí ho označilo za „nepodložené“. Mluvčí KLDR dodal, že k vzájemnému obchodu „nikdy nedošlo“.

USA dále odhadují, že bylo na Ukrajině nasazeno asi 50 tisíc příslušníků Vagnerovy skupiny.

Vagnerova skupina je paramilitantní jednotka žoldáků. Působí jako soukromá „armáda“, která v konfliktech hájí zájmy Kremlu a z většiny je složená z ruských veteránů. Je nechvalně proslulá svou neochotou respektovat ženevské konvence.

Bojovala za zájmy ruského prezidenta Vladimira Putina na Donbasu v počátcích války na Ukrajině v roce 2014, později i v Sýrii, Libyi, Iráku a v řadě zemí afrického kontinentu. Její příslušníci jsou obviňovaní z porušování lidských práv a někdy až brutálního zacházení.

Jméno Jevgenije Prigožina bylo s Vagnerovou armádou spojováno několik let. Ruský miliardář a blízký spojenec Vladimira Putina přiznal letos v září, že je na soukromou žoldnéřskou skupinu napojený.

Vagnerovci podle Kirbyho na Ukrajině každý měsíc utratí přes 100 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované