Hlavní obsah

Americký voják, který utekl do Severní Koreje, už je v USA

Foto: AP Photo/Ahn Young-joon, Profimedia.cz

Travis King na obrazovce televize na nádraží v jihokorejském Soulu.

Reklama

aktualizováno •

Voják podle svých slov do KLDR zamířil, protože v americké armádě zažil „nelidské zacházení a rasovou diskriminaci“, stěžoval si také na nerovnosti v americké společnosti.

Článek

Severní Korea ve středu vyhostila amerického vojáka Travise Kinga, který v červenci bez povolení překročil demarkační linii mezi Jižní Korejí a KLDR.

Americká televize CNN ve čtvrtek s odkazem na představitele amerického ministerstva obrany informovala, že King přistál na vojenské základně v Texasu.

Severokorejská státní agentura KCNA už dříve informovala, že třiadvacetiletého Kinga země vyhostí. Neuvedla ale, kdy se tak stane ani kam ho vyhostí.

KCNA napsala, že severokorejské úřady dokončily vyšetřování a že King na území KLDR utekl, protože se mu „nelíbilo nelidské chování a rasová diskriminace v americké armádě“ a protože „byl rozčarován nerovnostmi v americké společnosti“.

Poměrně rychlé vyhoštění Kinga podle AP překvapilo některé analytiky, kteří očekávali, že Pchjongjang zadržování amerického vojáka využije k ústupkům od Washingtonu v době zvýšeného napětí mezi těmito zeměmi.

Oficiální činitelé uvedli, že přesně nevědí, proč se KLDR rozhodla Kinga vyhostit. Předpokládají nicméně, že Pchjongjang usoudil, že jako voják nízké šarže neměl reálnou hodnotu ani z hlediska vlivu, ani z hlediska informací. Představitelé administrativy prezidenta Joea Bidena trvají na tom, že Severní Koreji neposkytli žádné ústupky, aby zajistili Kingovo propuštění. Hlavním zprostředkovatelem jednání o vydání vojína bylo Švédsko.

Travis King přešel hranici z Jižní Koreje do KLDR 18. července při organizované prohlídce demilitarizovaného pásma. Podle dřívějších zpráv jej čekal návrat do Spojených států poté, co byl v Jižní Koreji ve vězení kvůli obvinění z napadení. Po bezpečnostní kontrole na letišti se mu ale podařilo připojit se k exkurzi na hranici, kterou podle amerických médií poté dobrovolně překročil.

King bude podle zdrojů CNN převezen do zdravotnického střediska v San Antoniu, které má speciální program na pomoc Američanům, aby se po zadržení začlenili zpět do normálního života. Vojínovi za nedovolené opuštění útvaru hrozí vojenské vězení, propadnutí platu nebo propuštění ze služby, uvedla agentura AP.

Nepovolené přechody demarkační linie z Jižní Koreje do KLDR jsou velmi neobvyklé, podle AP takto přešlo v minulosti jen velmi málo Američanů, mezi nimiž byli vojáci či ochránci lidských práv.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace o vojákově příletu do USA.

Reklama

Doporučované