Hlavní obsah

Kličko pro Seznam Zprávy: Vám Čechům děkujeme z hloubi srdce

Záznam rozhovoru s Vitalijem Kličkem.Video: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kyjevané chtějí bojovat. Dejte nám zbraně a bezletovou zónu si zařídíme sami, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy starosta ostřelovaného Kyjeva Vitalij Kličko.

Článek

Kyjevský starosta Vitalij Kličko se spojil s redaktory Seznam Zpráv přímo z Kyjeva, který se už několik týdnů neúspěšně snaží dobýt ruská armáda.

Plán Vladimira Putina vztyčit nad městem ruskou vlajku, podle Klička nevyjde. „Jsme připraveni zemřít, ale ne se vzdát ruským vojákům,“ říká v rozhovoru. A vyzývá západní státy, aby na Ukrajinu dál dodávaly zbraně a bojkotovaly obchod s Ruskem.

Oceňuje také českou pomoc i návštěvu českého premiéra Petra Fialy. A v rozhovoru mluví i o svém osobním vztahu k Česku. „Jako dítě jsem strávil pět let v České republice a měl jsem tam hodně přátel. Miluji Prahu, miluji Českou republiku, je částečně také mým domovem,“ říká Kličko.

Jaká je dnes situace v Kyjevě po téměř měsíci ruské agrese vůči Ukrajině?

Dnes nad ránem se opět ozvaly sirény a čelili jsme dalšímu raketovému útoku na Kyjev. Pár budov bylo zničeno. Jedna osoba zemřela, dva lidé jsou v kritickém stavu, další jsou zranění. Hodně lidí bylo díkybohu v úkrytech.

V médiích vidíme teror mířený na civilisty ze strany ruské armády. Jaké je rozpoložení Kyjevanů po týdnech bojů?

Nepanikaří, jsou naštvaní a zároveň motivovaní. Nechtějí odejít. Řeknu vám příklad: včera jsem šel obhlédnout obytný dům zničený ruskou raketou, přišel ke mně muž, asi šedesátník, a ptal se mě, co má dělat, když teď nemá kde bydlet. Řekl jsem mu, že ho i s rodinou můžeme evakuovat na západ Ukrajiny, kde je bezpečněji, nebo do úkrytů v podzemí. On mi ale odpověděl: Dejte mi, prosím, zbraně, jsem připraven bojovat a bránit své město. To je nálada, která v Kyjevě panuje.

Tato válka není namířená proti vojenským silám. Máme příklady z Charkova či Mariupolu, jak unášejí, zabíjejí civilisty, dokonce ženy a děti, ničí civilní budovy i celá kyjevská předměstí, kde žijí rodiny. Lidé tu mají motivaci odpovědět a bránit naše město a zemi.

Vidíme po celém světě mnoho humanitárních aktivit ve prospěch Ukrajiny. Daří se pomoc doručit až k vám? Máte vodu, jídlo, elektřinu? Co byste v tomto ohledu potřebovali?

Teď máme město pod kontrolou, mojí zodpovědností je zajistit Kyjevanům tyto služby. Máme elektřinu, máme teplo, vodu a máme rezervu na nějaký čas. Například ale město Černohiv je jen 150 kilometrů od nás a v důsledku bojů nemají vodu, jídlo ani elektřinu. Musíme se tedy připravit na všechny scénáře. Proto velmi oceňujeme humanitární pomoc z Česka, děkujeme vám z hloubi srdce. I za to, že mnoho Ukrajinců našlo v Česku bezpečí. V této těžké době vidíme, kdo jsou naši skuteční přátelé.

Na jak dlouho máte rezervy?

Nevíme, jak dlouho bude válka a okupace trvat. My jsme připraveni bojovat, bránit naši zemi, ale prosím, nezapomínejte, že nebráníme jen naši zemi, ale i hodnoty, které máme společné na celém evropském kontinentu, jako jsou lidská práva či svoboda slova. Teď chce Rusko okupovat Ukrajinu s cílem znovu rozšířit svou říši, ale slyšíme také, že chce obnovit sféru vlivu Sovětského svazu, které jste jako Československo byli součástí.

Kde se ruská říše zastaví? V Luhansku, Doněcku, v Polsku nebo v České republice? Je to zvrácená vize. Proto říkám, že nebojujeme jen za sebe, ale pro všechny na tomto kontinentu. Ukrajina je největší země. Pokud by si někdo v Česku myslel, že se ho to netýká, mýlil by se. Nestabilita Ukrajiny přinese nestabilitu celému evropskému regionu.

Příští týden bude summit NATO a EU, co by měla být zpráva pro světové politiky v Bruselu?

Obecně potřebujeme podporu Ukrajiny. Potřebujeme politickou podporu. Musíme vyvinout tlak na Ruskou federaci. Choďte na demonstrace, blokujte ruské ambasády.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Rozhovor s kyjevským starostou Vitalijem Kličkem.

A co sankce?

Zastavte ekonomickou komunikaci s Ruskem. Každé euro, které přijde z Evropské unie, Rusko investuje ne do své ekonomiky, ne do svých lidí, ale do své armády. A výsledek teď každý vidí na Ukrajině. My, Ukrajinci, jsme mírumilovný národ, nikdy jsme nebyli k nikomu agresivní. To, co o nás říká Rusko, je propaganda. Přestaňte s ruskou televizí a s jejich médii. To jsou také zbraně.

Ruská propaganda říká, že Ukrajinu osvobozuje.

Důvod téhle války je ale pouze to, že jsme se rozhodli být součástí evropské rodiny, jako Česko, jako Slovensko, jako Polsko. Chceme mít stejný životní standard a být demokratickou zemí, evropskou zemí.

A co konkrétního byste potřebovali v Kyjevě?

Potřebujeme vysokozdvižné požární žebříky na záchranu lidí ve výškových budovách. Aby se tam dostali hasiči a mohli hasit. Potřebujeme technickou podporu, speciální masky proti kouři. Potřebujeme humanitární pomoc.

Jak situaci zvládají kyjevské nemocnice?

Kyjevské nemocnice se zatím připravují, momentálně nejsou boje přímo ve městě. Nemocnice tak nejsou plné a doufám, že ani nebudou. Jsem vděčný za naše vojáky, protože stojí proti jedné z nejsilnějších armád na světě a vedou si skvěle. Ruský plán byl být v Kyjevě před třemi týdny. Před třemi týdny tu chtěli vztyčit svoji vlajku. Naši vojáci všechny ruské plány zničili.

Vzedmula se obrovská vlna patriotismu, vůle bránit naše město, to je důvod, proč jsme překazili všechny jejich plány. Ale pokud Rusové přijdou do města, každá ulice, každá budova bude barikádou. V krátkém čase musíme být připraveni poskytnout zdravotnickou podporu a materiál lékařům, protože jsem přesvědčený, že bude hodně zraněných lidí.

Myslíte si, že se Vladimir Putin stále nevzdal svého plánu ovládnout Kyjev, i když podle všeho jeho válka nejde podle plánu?

Plán Putina je stále stejný, vidíme, jak velké síly se tlačí na Kyjev, ale jako starosta Kyjeva, jako reprezentant naší komunity, říkám každému ve světě: Tenhle plán se nikdy nesplní. Jsme připraveni zemřít, ale ne se vzdát ruským vojákům. My jsme tady doma. Bráníme svoje město, svoje rodiny a svoji budoucnost. Naši budoucnosti jako demokratickou zemi, součást Evropské unie.

Český premiér Fiala před dvěma dny navštívil Kyjev. Jak důležité tohle gesto bylo pro lidi v Kyjevě?

Velmi, velmi to oceňujeme. Z hloubi srdcí vám za to děkujeme. Byl to velmi důležitý signál ukrajinské společnosti, našim lidem, Evropské unii. Jednota je klíč. Klíč k tomu přinést mír do naší země. Jednota je klíčem k zastavení války.

Zaznamenali jsme i zklamání ukrajinských lídrů z opatrnějších reakcí Západu. Jak vnímáte poslední kroky Spojených států, které teď chystá prezident Biden, vojenskou a další podporu Ukrajině v hodnotě miliardy dolarů. Je to dostatečné?

Není to dost, nikdy to není dost. Můžeme říct, že to bylo dost, až válka skončí. Není to dost, když NATO nemůže zavřít nebe nad našimi hlavami. Ale říkáme: Prosím, dejte nám moderní zbraně. Dejte nám Stingery. Zavřeme si nebe sami. Jsme připravení bojovat, ale potřebujeme pomoc našich přátel.

Sám jste boxer, bojovník. Předpokládám, že tohle je nejtěžší boj vašeho života.

Já bojuji jako sportovec. Boj jako sport má pravidla. Válka žádná pravidla nemá. Vidíte, kolik umírá dětí, kolik umírá žen. Žádná pravidla. Takže porovnávat sport a válku se nedá. Je to úplně jiné.

Máte nějakou zprávu, kterou byste chtěl předat českým čtenářům?

Ještě jednou: jednota je klíč. Pokud si někdo myslí, že válka je někde daleko, tak to tak není. Tahle válka se dotýká každého. A vaše osobní aktivita je klíčem k tomu přinést svobodu Ukrajině a Evropě. Jako dítě jsem strávil pět let v České republice a měl jsem tam hodně přátel. Miluji Prahu, miluji Českou republiku, je částečně také mým domovem. Takže z Kyjeva posílám srdečné pozdravy do Česka, velmi oceňujeme vaši pomoc. Zůstaňte s námi, zůstaňte s Ukrajinou. Díky.

Reklama

Doporučované