Hlavní obsah

Kolumbijci zabavili velkou zásilku kokainu v ponorce

Foto: Fuerza Naval del Pacífico

Zabavená ponorka na kamerové záznamu pořízeném kolumbijským námořnictvem.

Reklama

Kolumbijské kartely pomocí ponorek pašují kokain do Spojených států a Evropy. Na palubě zabavené ponorky byl kokain v hodnotě necelých dvou milionů dávek této drogy běžně prodávaných na ulici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kolumbijské námořnictvo zabavilo skoro 800 kg kokainu v hodnotě téměř 27 milionů dolarů (více než 600 milionů korun) uvnitř ponorky, kterou zadrželo v kolumbijských vodách. Podvodní plavidlo bylo podle informací námořnictva na cestě do Spojených států nebo Evropy, kde je největší odbyt této drogy.

Na palubě ponorky se nacházeli tři lidé. Všechny kolumbijské námořnictvo okamžitě zatklo. Společně se zabaveným kokainem je převezli do přístavního města Buenaventura.

Kartely k přepravě svého zboží velmi často používají ponorky. Jejich výhodou je, že je těžké je spatřit a po doručení nákladu mohou být potopeny. Často jsou podomácku vyrobené, nejčastěji z překližky nebo laminátu.

Tento rok se jedná o první zabavení ponorky převážející drogy. V květnu minulého roku se kolumbijskému námořnictvu podařilo zadržet doposud největší „drogovou ponorku“, na jejíž palubě byly tři tuny kokainu.

Během minulého roku kolumbijské námořnictvo zabavilo 30 tun kokainu a přes pět tun marihuany. Podle statistik je Kolumbie bezkonkurečně největším producentem kokainu na světě.

Reklama

Doporučované