Hlavní obsah

Kongresman varoval před vážnou hrozbou pro USA, podle médií souvisí s Ruskem

Foto: Profimedia.cz

Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mike Turner.

Reklama

Kongresman Mike Turner ve svém krátkém komuniké hrozbu nijak nespecifikoval, pouze uvedl, že informace o ní ve středu místního času dostali k dispozici všichni členové Kongresu.

Článek

Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů ve středu vyvolal ve Washingtonu rozruch prohlášením, že Kongres byl informován o vážné hrozbě pro národní bezpečnost Spojených států. Informované zdroje televizi CNN a agentuře Reuters řekly, že varování souvisí s Ruskem.

„Žádám, aby prezident (Joe) Biden odtajnil všechny informace o této hrozbě, aby Kongres, administrativa a naši spojenci mohli otevřeně projednávat kroky potřebné k odpovědi na tuto hrozbu,“ dodal.

Turnerovo vyjádření podle všeho zaskočilo Bidenovu vládu, napsala agentura AP. Prezidentův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan měl krátce po jeho zveřejnění na programu tiskovou konferenci, kde vyjádřil nad kongresmanovým počínáním překvapení. Uvedl, že s Turnerem a dalšími kongresovými lídry má na čtvrtek naplánovanou schůzku.

„Nejsem v pozici, abych z tohoto pódia mohl v tuto chvíli říct cokoli dalšího,“ prohlásil Sullivan.

Podle amerických médií Turner zákonodárcům sdělil, že nové informace se týkají „destabilizující cizí vojenské schopnosti“, nejmenované zdroje CNN a Reuters pak věc spojily s Ruskem. Podle informací Reuters se Turnerovo varování týká vesmírných operací.

Jak bezprostřední by tato hrozba mohla být, nebylo ihned jasné. „Obavy nejsou na místě,“ reagoval na otázky na toto téma předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson s tím, že lídři Kongresu dostanou další informace na čtvrteční schůzce. „Pracujeme na tom,“ citoval jej reportér CNN na sociální síti X.

Reklama

Doporučované