Hlavní obsah

Zaměřte se na náramek. Britové ukázali první portrét krále Karla III.

Foto: AP Photo/Kin Cheung, Pool, Profimedia.cz

Karel III. na únorové recepci v Buckinghamském paláci s Domingem Peasem, který mu daroval náramek, jenž je zachycen i na novém portrétu.

Reklama

Autorem portrétu je britský umělec Alastair Bradford, který v minulosti zvěčnil i královnu Alžbětu II.

Článek

Britský král Karel III. má první portrét od svého nástupu na trůn. Objeví se ve čtvrtek na obálce časopisu The Illustrated London News, a nejde tak o oficiální portrét.

Autor olejomalby Alastair Bradford zvěčnil panovníka v modrém obleku, bílé košili a s růžovou vázankou. Umělec podle televize Sky News řekl, že chtěl vytvořit „osobní a intimní“ obraz krále, a proto ho zobrazil v obleku, a ne v ceremoniálním oděvu.

Pozoruhodný je Karlův náramek, podotýká deník The Times. Nesymbolizuje moc a bohatství, jak bývá u královských portrétů zvykem. Panovník ho dostal na únorové recepci Buckinghamského paláce od náčelníka jednoho z amazonských kmenů Dominga Pease. Má symbolizovat Karlovo úsilí v boji proti klimatickým změnám.

Bradford už v roce 2015 maloval také Karlovu matku Alžbětu II. Obraz současného panovníka musel dokončit za dva týdny, což popsal jako „obrovskou výzvu“.

„Chtěl jsem zachytit jeho vřelost a citlivost, empatii, která se projevovala, když se setkával s lidmi. Bylo důležité, abych zachytil jeho sympatický výraz,“ dodal malíř.

Karla namaloval s pomocí fotografií a skic, které si pořídil na zmíněné únorové recepci v Buckinghamském paláci.

Portrét byl zveřejněn v den Karlovy první zahraniční cesty. V Berlíně ho s vojenskými poctami přivítá německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Stane se také prvním britským králem, který vystoupí před Spolkovým sněmem.

Reklama

Doporučované