Hlavní obsah

Má „škodlivý vliv“ na okolí. Cambridge odstraní sochu prince Philipa

Foto: University of Cambridge

Princ Philip v roce 2009 při oslavách 800 let univerzity v Cambridge.

Reklama

Socha prince Philipa v Cambridge je tak kontroverzní, že se k ní nehlásí ani žádný autor. Majitel ji před kancelářskou budovou vztyčil, aniž by měl povolení radnice.

Článek

Nejhorší kus umění, jaký svět viděl. Odpad maskovaný jako veřejné umění. Nebo prostě dílo, o kterém nikdo neumí říct nic dobrého. To všechno jsou označení, jež si vysloužila socha britského prince Philipa, zemřelého manžela rovněž zesnulé královny Alžběty II.

Čtyřmetrovou bronzovou sochu vztyčili v anglickém Cambridge v roce 2014 na oslavu 35 let vévody z Edinburghu ve funkci kancléře tamní světoznámé univerzity. Jenže umělecké dílo se tehdy před kancelářskou budovou v centru města objevilo bez úředního povolení, píše deník The Times.

Socha stála 150 tisíc liber (podle dnešního přepočtu asi 4,5 milionu korun) a jde o abstraktní verzi prince Philipa bez tváře v univerzitním hábitu.

Městská rada v Cambridge se ale po letech usnesla, že socha musí pryč. Vyzvala soukromého majitele pozemku, aby ji nejpozději do podzimu odstranil. Ve výzvě se píše, že umění má „škodlivý materiální vliv“ na okolí.

Městská poradkyně pro kulturu Nadine Blacková v době, kdy radnice posuzovala záměr sochu vztyčit, o uměleckém díle řekla, že jde „kvalitou možná o nejhorší kousek, který rada kdy dostala k posouzení“, a zdůraznila, že socha bude mít „negativní vliv na širší veřejné prostranství“.

Autor sochy není známý. Firma Unex Group, které patří, původně uváděla jméno uznávaného uruguayského sochaře Pabla Atchugarryho. Ten se ale od sochy po jejím odhalení distancoval.

Šéf společnosti Bill Gredley pak řekl, že nechápe, proč se k ní nehlásí, když za ni dostal zaplaceno. „Jsou lidé, kterým se nelíbí, a chápu to, a jsou lidé, kteří ji milují, a to chápu také. Je to kontroverzní kousek,“ řekl Gredley podle The Times. Výzvě k odstranění sochy podle něj firma vyhoví. Umístí ji na jiné místo.

Reklama

Doporučované