Hlavní obsah

„Nová éra“. Do oběhu vstupují miliony mincí s králem Karlem III.

Foto: Profimedia.cz

Pohled krále Karla III. směřuje doleva, na opačnou stranu než pohled jeho předchůdkyně.

Reklama

Jedná se o první masově vyráběné mince s podobiznou britského krále Karla III., který na trůn nastoupil v září po smrti své matky, královny Alžběty II.

Článek

Mince s podobiznou krále Karla III. v hodnotě 50 pencí se od čtvrtka dostanou do oběhu na poštách po celém Spojeném království.

Jedná se o první masově vyráběné mince s britským králem Karlem III., píše stanice BBC. Oficiální portrét, za kterým stojí britský sochař Martin Jennings, byl navržen tak, aby králi dodával přístupný vzhled. Karel III. podobu mince osobně schválil a řekl, že je s ní spokojen.

Stejně jako předchozí britští králové – a na rozdíl od zesnulé královny – na ní Karel III. nemá na hlavě korunu. Jeho pohled směřuje doleva, podle staleté tradice, která velí, že nastupující panovník má hledět opačným směrem než jeho předchůdce.

Druhá strana mince má být vzpomínkou na královninu korunovaci ve Westminsterském opatství. Na její počest je na ní použita kopie návrhu, který se v roce 1953 objevil na korunovačním klenotu.

„Dnešní den představuje novou éru britského mincovnictví, kdy se na minci v hodnotě 50 pencí v oběhu objevuje podobizna krále Karla III.,“ uvedla Rebecca Morganová, ředitelka oddělení služeb pro sběratele královské mincovny.

„Pro sběratele mincí je to skvělá příležitost, jak doplnit svou sbírku nebo ji poprvé založit. Očekáváme, že se objeví nová generace sběratelů mincí, kteří budou pozorně sledovat své drobné a snažit se spatřit novou minci v hodnotě 50 pencí s portrétem našeho nového krále,“ dodala.

Během prosince vstoupí do cirkulace 4,9 milionu mincí v hodnotě 50 pencí na celkem 9 552 poštách. První várka mincí se bude rozdávat jako drobné zákazníkům, kteří budou platit na poštách. V závislosti na poptávce do oběhu postupně vstoupí celkem 9,6 milionu mincí.

„Pro poštu a poštovní doručovatele je obrovskou ctí, že se prostřednictvím naší rozsáhlé pobočkové sítě dostává do oběhu první mince s vyobrazením krále Karla III.,“ uvedl výkonný ředitel britské poštovní služby Nick Read.

Analýza postavení britské královské rodiny

ANALÝZA. Od smrti princezny Diany uplynulo 25 let a britská královská rodina prošla řadou změn. Naučila se pracovat s veřejným míněním? Poškozují ji skandály jejích členů? A není dnes sama existence monarchie přežitkem?

V oběhu v Británii zůstanou i všechny mince, které nesou portrét zesnulé královny Alžběty II., a i nadále budou zákonným platidlem, upozorňuje deník The Guardian. V oběhu jich je momentálně přibližně 27 miliard.

Mince s podobiznou matky a syna budou cirkulovat bok po boku ještě po mnoho let, uvedla v září výkonná ředitelka královské mincovny Anne Jessoppová, podle níž mince obvykle vydrží přibližně dvacet let.

Reklama

Doporučované