Hlavní obsah

Peníze za pocty. Britská policie vyšetřuje charitu prince Charlese

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles tvrdí, že nevěděl o nabídce vyznamenání pro saúdského podnikatele výměnou za peníze pro nadaci.

Reklama

Saúdskoarabský podnikatel Mafhúz Marei Mubarak bin Mafhúz měl získat výměnou za finanční podporu vyznamenání a také podporu při snaze o získání britského občanství. Britská média o případu informovala již loni v září.

Článek

Londýnská metropolitní policie začala vyšetřovat charitu britského prince z Walesu. Čelí obvinění, že pomáhala získávat vyznamenání a občanství pro občana saúdskoarabské národnosti. Scotland Yard to oznámil v krátkém prohlášení.

Případem financování charity miliardářem Mafhúzem Mareiem Mubarakem bin Mafhúzem se zabývala britská média již loni v září. Princ Charles ale dlouhodobě odmítá, že by o možném výměnném obchodu mezi jeho nadací a movitým podnikatelem věděl.

List The Sunday Times loni v září napsal, že saúdskoarabský podnikatel obdržel od prince Charlese při soukromé ceremonii, která nebyla uvedena v seznamu aktivit královské rodiny, Řád britského impéria. Předtím měl Mafhúz přispět několika tisíci liber na princův projekt.

Nadace uvedla, že „není vhodné se k situaci vyjadřovat, dokud pokračuje vyšetřování“. Podle BBC s policií ale plně spolupracuje. „Nadace poskytla řadu relevantních dokumentů. Tyto dokumenty byly přezkoumány spolu s již existujícími informacemi. Na základě posouzení bylo stanoveno, že bude zahájeno vyšetřování,“ uvedla metropolitní policie.

Metropolitní policie se rozhodla zahájit vyšetřování v návaznosti na vyhodnocení dopisu, který údajně napsal princův dlouholetý pobočník Michael Fawcett. Dopis se loni v září dostal do médií, Fawcett pak v listopadu z čela Charlesovy nadace kvůli skandálu odstoupil.

Clarence House, který je oficiálním sídlem prince Charlese, ale zopakoval předchozí tvrzení, že princ o údajné nabídce vyznamenání nebo britského občanství na základě daru pro jeho charitativní organizaci nevěděl.

Dary v hodnotě přes 43 milionů korun spolufinancovaly například renovaci jedné z rezidencí, kde Charles pobývá, i další charitativní projekty. Nadace ve veřejných materiálech označuje Mafhúze za jednoho ze svých patronů, píše britský The Guardian.

Princova nadace vznikla v roce 1986, za tu dobu několikrát změnila název, od roku 2018 je známá jako The Prince‘s Foundation. Vzdělávací organizace si klade za cíl „vyučovat a v praxi demonstrovat principy tradičního urbanistického designu a architektury“. Do roku 2016 pomohla téměř milionu mladých lidí najít práci, odbornou přípravu a vzdělání.

Britský korunní princ Charles měl minulý čtvrtek pozitivní test na koronavirus. Nakazil se už podruhé, nemoc v březnu 2020 prodělal jen s mírnými příznaky. Také byl podle zdroje z královské rodiny v kontaktu se svou matkou, 95letou královnou Alžbětou II. Ta však nevykazuje žádné příznaky nemoci covid-19.

Reklama

Doporučované