Hlavní obsah

„Krása, kde jste to ukradli?“ útočí kritici na muzeum kvůli moai

Foto: Profimedia.cz

Socha moai v Britském muzeu – tato se nazývá Hoa Hakananai’a.

Reklama

Online kampaň, která poukazuje na koloniální tradici Britského muzea, donutila instituci vypnout komentáře na svých sociálních sítích. Důvodem je zejména symbolicky velice významná socha moai, kterou muzeum nechce vrátit.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Britské muzeum se potýká s přílivem nespokojenců z Chile, kteří zaplavili instagram muzea a požadují vrácení sochy moai, jednoho z kamenných monumentů z Velikonočního ostrova, píše list Guardian. Ty muzeum vlastní hned dvě a do jeho depozitáře se dostaly v roce 1868, když je z Rapa Nui odvezli britští zeměměřiči.

Od ledna chilští uživatelé sociálních sítí zaplavují komentářovou sekci muzea na instagramu a zaměřují se také na jeho stránky na YouTube a Facebooku. Upozorňují na koloniální tradici, kterou muzeum zachovává tím, že odmítá vrátit artefakty zpět zemím, na jejichž území patří. „Krása, kde jste to ukradli?“ píše například jeden z kritiků.

V reakci na to bylo muzeum nuceno uzavřít komentáře k nedávným příspěvkům na instagramu. Od té doby je většina komentářových sekcí opět přístupná, ale u některých příspěvků jsou komentáře stále omezeny.

Online kampaň začala poté, co influencer Mike Milfort ze Santiaga vyzval svůj milion sledujících, aby se chopili klávesnic a požadovali po muzeu vrácení monolitů.

Výzva se dostala až k chilskému prezidentovi Gabrielu Boricovi, který mu vyjádřil podporu v rozhovoru pro chilské rádio. Vůči tomu se ale vymezil starosta Rapa Nui Edmunds Pao. Podle něj Boric „neměl politizovat něco, co je pro nás tak duchovně a kulturně důležité“.

Na Rapa Nui se nachází více než 1000 soch moai, které jsou obdivovány po celém světě pro svou velikost a záhadu, jak byly vyrobeny a přepraveny. Byly vytvořeny pro duchy předků stovky let před evropskou kolonizací.

Symbol míru

Jedna z moai v Britském muzeu – Hoa Hakananai’a – má pro Rapa Nui zvláštní význam. Jeho jméno v překladu znamená „Ukradený přítel“. Hoa Hakananai'a, unikátně vytesaná z čediče a s petroglyfy na zádech, byla nalezena v posvátném domě na místě, kde se podle tradice předků říkalo Tangata manu (ptačí muž).

Během Tangata manu soupeřili muži z různých klanů Rapa Nui o vládu nad ostrovem. Vítězem se stal ten, kdo jako první přeplaval otevřené moře na nedaleký ostrov, získal vejce hnízdícího ptáka rybáka saďovitého a vrátil se na břeh s nepoškozeným vejcem. Tangata manu se konala každoročně, aby se zabránilo vypuknutí války mezi klany, a proto je Hoa Hakananai’a považována za hluboký symbol míru.

I samotná správa města Rapa Nui se snažila sochy získat zpět. V roce 2018 podala žádost o navrácení obou moai. V reakci na to se uskutečnila reciproční návštěva mezi zástupci ostrova a muzea. V loňském roce se ostrovní rada starších, která je považována za jeho kulturní autoritu, obrátila písemně na britského krále Karla s opětovnou žádostí o navrácení moai. Odpověď zatím neobdrželi.

Reklama

Doporučované