Hlavní obsah

Kreml zřejmě na Ukrajinu přivezl Íránce. Obsluhují útočné drony, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Dopady ruského útoku ve městě Bila Cerkva, jihozápadně od Kyjeva. Podle Ukrajiny jej mají na svědomí drony íránské výroby.

Reklama

Na okupovaných ukrajinských územích se pravděpodobně nachází íránští vojáci, tvrdí americký Institut pro studium války. Rusové je tam přivezli, aby je naučili zacházet s drony Šahíd-136. Podle Ukrajiny se přímo podílí na útocích.

Článek

Rusové zřejmě přivezli na okupovaná ukrajinská území íránské vojáky spojené s islámskými revolučními gardami, aby naučili ruskou armádu používat útočné bezpilotní letouny Šahíd-136. Ve své pravidelné analýze to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Centrum ukrajinského odporu podle serveru Kyiv Post uvedlo, že ruské jednotky ve středu dopravily do několika ukrajinských měst nespecifikovaný počet íránských vojenských instruktorů. Nacházet se mají ve městě Džankoj na Krymském poloostrově, v přístavu Zaliznij a ve městě Hladivci v chersonské oblasti.

Ukrajinské zdroje dále píší, že Íránci přímo řídí vypouštění bezpilotních letounů na ukrajinské civilní cíle, včetně Mykolajivské a Oděské oblasti.

Drony, které po zásahu cíle vybuchnou, v posledních dnech působí na Ukrajině značné škody.

Írán popírá, že by je Rusku dodával, Kreml se k tomu nevyjádřil.

Protivzdušná obrana je nyní pro Ukrajince prioritou číslo jedna

Pondělní barbarský útok na ukrajinská města zřejmě urychlí dodání vyspělých systémů protivzdušné obrany z Německa a USA. Ochránit velké území je však dál složité.

Íránským dronům ukrajinské úřady připisují i dnešní ranní útoky v Kyjevské oblasti na severu Ukrajiny. Zásah nad ránem ohlásil na Telegramu gubernátor oblasti Oleksij Kuleba.

Na místě už pracují záchranáři, lidé mají zůstat v krytech a nezveřejňovat informace o útoku na sociálních sítích, uvedl gubernátor.

„Další útok kamikadze dronů na objekty kritické infrastruktury,“ napsal na platformě Telegram zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Masivní ostřelování v brzkých ranních hodinách dnes ohlásil také Mykolajiv na jihu země. „Rakety zasáhly pětipatrový obytný dům. Dvě horní patra byla zcela zničena, zbytek je pod sutinami. Na místě pracují záchranáři,“ uvedl na Telegramu starosta jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv Oleksandr Sjenkevyč. Informace o škodách a případných raněných slíbil doplnit ráno.

Analytici z ISW také upozorňují na stále intenzivnější snahu Ruska vykreslit Ukrajinu jako teroristický stát. Moskva tím podle nich reaguje na nedávné snahy Západu označit za teroristický stát Rusko. Kyjev žádal schválení rezoluce s tímto zněním od Valného shromáždění OSN, to nakonec v noci na dnešek schválilo rezoluci odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských území.

Reklama

Související témata:

Doporučované