Hlavní obsah

Kreml se bojí mobilizace. Verbuje migranty a sousedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Rusové loví rekruty i mezi migranty ze Střední Asie.

Reklama

Moskva hledá další lidské zdroje pro agresi na Ukrajině, kde ruské armádě narůstají ztráty na frontě. Snaží se proto hledat vojáky mezi obyvateli sousedních zemí i migrujícími pracovníky. Před volbami 2024 nechce jitřit atmosféru.

Článek

Ruská armáda čím dál intenzivněji verbuje do svých řad občany sousedních zemí a migranty ze Střední Asie. Ve svém pravidelném hodnocení situace na frontě o tom informovalo britské ministerstvo obrany.

Jejich zapojením do války na Ukrajině se podle něj Moskva snaží čelit rostoucímu počtu ztrát a zabránit tomu, aby musela ještě před prezidentskými volbami v roce 2024 odstartovat mobilizaci vlastních obyvatel.

Podle britského ministerstva obrany se od konce června na internetu objevily inzeráty, které cílí na obyvatele Arménie a Kazachstánu. Apelují také na etnické Rusy, kteří žijí v kazašské Kostanajské oblasti.

Potenciálním bojovníkům nabízejí zálohu ve výši 495 tisíc rublů (115 000 Kč) a měsíční plat od 190 tisíc rublů (44 000 Kč). Agentura DPA upozorňuje, že se jedná o výrazně vyšší částky, než v těchto zemích činí průměrná mzda.

Moskva se podle britského ministerstva v poslední době zaměřuje také na migrující pracovníky ze Střední Asie. Těch je v Rusku v současnosti nejméně šest milionů a pro Kreml pravděpodobně představují potenciální rekruty.

O ruských snahách v Srbsku

Srbský prezident Vučič jednal se svým ukrajinským protějškem. Rozhovory označil za „dobré a otevřené“. Krátce předtím se objevily zprávy, že Moskva verbuje v Srbsku a dalších balkánských zemích vojáky k rychlému nasazení do války.

Podle britského ministerstva jim Rusko zhruba od května slibuje, že pokud půjdou bojovat po jejich boku na Ukrajinu, čekají je vysoké mzdy i urychlené získání ruského občanství.

V některých případech se však uchyluje i k nátlaku. Uzbeckým stavebním dělníkům, kteří přijeli pracovat do okupovaného jihoukrajinského města Mariupol, například zabavili cestovní pasy a snažili se je přimět, aby se přidali k ruské armádě a šli bojovat na Ukrajinu.

Nábor cizinců ze sousedních zemí a migrujících pracovníků „Kremlu umožňuje získat další personál pro své válečné úsilí tváří v tvář rostoucím ztrátám“ a „vyhnout se dalším nepopulárním domácím mobilizačním opatřením v období před prezidentskými volbami v roce 2024“, tvrdí britské ministerstvo.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v neděli oznámil, že ruská armáda od začátku roku najala přibližně 280 000 lidí, včetně rezervistů.

Podle členů branného výboru Státní dumy je ale tento počet nedostatečný a Rusko plánuje do konce roku rekrutovat na základě smluv více než 400 tisíc vojáků. „Počet byl stanoven tak, aby již nedocházelo k mobilizacím, na které nejsme zcela připraveni,“ prozradil podle ruskojazyčné verze BBC jeden z nich, Viktor Sobolev.

Pozn. red. V původní verzi článku jsme nesprávně uvedli, že se v Rusku nachází zhruba šest tisíc migrantů ze Střední Asie. Správný počet je šest milionů. Za chybu se omlouváme

Reklama

Doporučované