Hlavní obsah

Kreml zpřísňuje kontrolu nad vagnerovci. Začleňuje je do národní gardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Fly Of Swallow Studio, Shutterstock.com

Vagnerova skupina se pravděpodobně dostala pod kontrolu Kremlu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle britských zpravodajských služeb se Kremlu podařilo získat kontrolu nad soukromou armádou Vagner. Tři její bývalé útočné oddíly dokonce zapojil do ruské národní gardy.

Článek

Ruská národní garda, síly známé také jako Rosgvardia, podle britského ministerstva obrany začleňuje tři bývalé útočné oddíly vagnerovců do své první dobrovolnické formace. Informaci přinesl server The Guardian.

Britský úřad uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin podepsal 25. prosince loňského roku zákon, který opravňuje ruskou národní gardu k vytvoření vlastních dobrovolnických formací. Rosgvardia je často označována za Putinovu „soukromou armádu“.

Britské zpravodajské služby naznačují, že Rosgvardia pravděpodobně nasadí své nové „dobrovolnické“ jednotky na Ukrajině a v Africe. Uvádí se, že garda nabízí dobrovolníkům šestiměsíční smlouvy pro účast ve válce proti Ukrajině a devítiměsíční smlouvy pro službu v Africe.

Začlenění bývalých Vagnerových útočných oddílů do dobrovolnického sboru Rosgvardia může naznačovat, že jednotky byly úspěšně podřízeny Rosgvardii. To by zvýšilo kontrolu ruského státu nad skupinou Vagner.

Kremlu se podařilo dostat vagnerovce pod kontrolu po vzpouře jejich bývalého vůdce a zakladatele Jevgenije Prigožina. Koncem loňského června se rozhodl během probíhající invaze na Ukrajinu táhnout směrem na Moskvu, v srpnu pak zahynul při letecké havárii.

Reklama

Doporučované