Hlavní obsah

Vypadávání vlasů, znecitlivění končetin. Kritička Kremlu tvrdí, že ji otrávili

Foto: Repro: Instagram/elvira__vikhareva, Seznam Zprávy

Elvira Vicharevová loni v létě v jednom ze svých pravidelných videí, kde kritizuje ruskou vládu.

Reklama

V krvi kritičky ruského prezidenta Putina údajně našli stopy dichromanu draselného. „Pokud má člověk protiválečný postoj a dokáže ho vyjádřit, pak je nepřítelem číslo jedna,“ tvrdí opoziční politička, která přežila pokus o otravu.

Článek

Ruská opoziční politička Elvira Vicharevová si v prosinci a v únoru stěžovala na vážné žaludeční problémy, vypadávání vlasů i znecitlivění končetin.

Laboratorní testy teď odhalily, že se političku, která v Rusku platí za kritičku Vladimira Putina, pravděpodobně někdo snažil otrávit. V její krvi se našly stopy vysoce toxické a karcinogenní sloučeniny, informoval opoziční server Sota, jehož novináři se s výsledky testů seznámili.

Otravy osob, které nesouhlasí s politikou Kremlu, nejsou v Rusku ničím ojedinělým. Tím nejznámějším příkladem je případ opozičního předáka Alexeje Navalného, který málem zemřel na následky otravy jedovatou látkou ze skupiny novičok.

Vicharevová je jednou z mála osobností otevřeně kritických vůči Kremlu, které se v Rusku rozhodly zůstat i po tom, co Putin loni v únoru odstartoval invazi na Ukrajinu, připomíná britský deník The Times. Dvaatřicetiletá moskevská politička slíbila, že ze země neodejde a bude pokračovat v boji proti ruským úřadům.

Několik měsíců nato ovšem Vicharevovou stihly závažné zdravotní problémy. Už koncem listopadu začala mladá politička trpět silnými bolestmi žaludku. Stěžovala si na svalové křeče, mdloby, zvýšenou tepovou frekvenci, vypadávání vlasů i ztrátu citu v končetinách. Podobné obtíže zažívala také v únoru.

Politička se v důsledku toho přestala ukazovat na veřejnosti. Živé on-line rozhovory s význačnými představiteli ruské opozice v posledních měsících vedla, aniž by odhalovala svou tvář, upozorňuje server Sota. Vicharevová tvrdí, že to je proto, že se následky otravy viditelně podepsaly na jejím vzhledu.

S vleklými zdravotními obtížemi prý chodila neustále po doktorech a za lékařskou péči utrácela hodně peněz. Výsledek se ovšem nedostavil.

Lékaři už tehdy odhadovali, že její příznaky odpovídají otravě solemi těžkých kovů, píše ruský investigativní server The Insider, a političku proto podrobili laboratorním testům.

Ty jejich podezření potvrdily. V krvi Vicharevové odhalily stopy dichromanu draselného, který dokáže výrazně poničit orgány a může vést k rakovině, neplodnosti či dýchacím potížím. Politička se domnívá, že jed požila spolu s jídlem nebo pitím.

„Když přišly výsledky testů, zazněla jediná věta: ‚Jak jsi to přežila?‘“ uvedla Vicharevová pro exilovou ruskou stanici TV Dožď. „Nemám žádné domněnky (o tom, kdo za tím stojí), ale pokud má člověk protiválečný postoj a je v Rusku a dokáže jasně vyjádřit své myšlenky o tom, co se děje v Rusku a na Ukrajině, pak je nepřítelem číslo jedna,“ dodala.

Komentář: Jaké by bylo Rusko po Putinovi

Náhlý či přímý skok od militaristické, nespravedlivé a jednotlivcem hluboce pohrdající společnosti k fungující parlamentní demokracii je bohužel v Rusku nemožný.

Na otázku, zda se obrátila na policii, politička říká, že by to bylo to samé jako obrátit se na „krvavého kata“. „Přežila jsem a chci, aby mé přežití přitížilo těm, kteří za to byli zodpovědní,“ dodává Vicharevová.

Tvrdí, že z následků otravy se už z velké části zotavila. Doteď ovšem trpí některými neduhy, které jí znepříjemňují život. Klepou se jí ruce, vypadávají jí řasy a její nehty vypadají, „jako by je přejel vlak“.

Elvira Vicharevová v loňském roce a v roce 2021 neúspěšně kandidovala v celostátních a moskevských volbách. Opozice volby kritizovala a tvrdila, že je Kreml zfalšoval v její neprospěch.

Reklama

Související témata:

Doporučované