Hlavní obsah

Kritik Kremlu Chodorkovskij: Ukrajina Putinovi stačit nebude

Foto: Profimedia.cz

Michail Chodorkovskij: „Jsem v úplném šoku z toho, co se děje.“

Reklama

Vladimira Putina sesadí jen revoluce, řekl ruský magnát a oponent Kremlu Michail Chodorkovskij. Očekává, že prezident s invazí na Ukrajinu přitvrdí proti svým kritikům i v Rusku. A s dobytím Ukrajiny se nespokojí.

Článek

Chodorkovskij byl v devadesátých letech za vlády ruského prezidenta a Putinova předchůdce Borise Jelcina jedním z nejmocnějších ruských oligarchů. Podle agentury Reuters pochybuje, že Rusové invazi na Ukrajinu podporují.

„Jsem v úplném šoku z toho, co se děje,“ řekl Chodorkovskij k situaci na Ukrajině novinářům ve videohovoru, při kterém měl podle agentury Reuters několikrát slzy v očích.

Putinovým cílem je podle osmapadesátiletého opozičníka převzít kontrolu nad Ukrajinou, zničit tamní obranu a v Kyjevě zavést loutkovou vládu. Západ by podle něj měl Ukrajině poskytnout zbraně, jinak jí hrozí dlouhá a potenciálně krvavá okupace.

Situaci na Ukrajině sledujeme on-line:

Na otázku, zda by Putin šel dál než na Ukrajinu, Chodorkovskij odpověděl: „Jsem přesvědčený, že pokud Putin dosáhne svých cílů na Ukrajině, později bude chtít potrestat i někoho jiného.“

Podle Chodorkovského ale Putin zasáhne i proti disentu v Rusku. „Změna Putinova režimu pomocí demokratických nástrojů není možná; změna může přijít jenom skrze revoluci – buď revoluci shora, nebo revoluci zdola,“ uvedl. Podle odpůrce Kremlu dveře případné revoluci otevře vojenská porážka nebo Putinova smrt.

Devětašedesátiletého Putina, který v Rusku vládne od roku 1999, označil Chodorkovskij za diktátora, který žije v úzce kontrolované informační bublině a musí neustále okolí dokazovat svou moc.

Ruští představitelé podobnou kritiku opakovaně odmítají a argumentují Putinovými vítězstvími ve volbách, která podle nich dokazují státníkovu popularitu. Putin Chodorkovského dříve označil za zločince.

Foto: Profimedia.cz

Setkání Chodorkovského (nalevo) s nynějším starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem v roce 2019.

Někdejší nejbohatší ruský podnikatel Chodorkovskij byl v mezinárodně kritizovaném procesu v roce 2005 odsouzen za daňové úniky poté, co se znelíbil Kremlu kvůli své podpoře opozice a politickým ambicím. Propuštěn byl v roce 2013 a nyní žije v exilu v Británii.

Chodorkovskij odmítl spekulace, že je Putinova invaze na Ukrajinu důsledkem iracionálního chování. Ruský státník však podle něj vypadá, že pochybuje o loajalitě některých svých blízkých spolupracovníků. Chodorkovskij připomněl, jak Putin letos 21. února před kamerami potupil šéfa ruské civilní rozvědky SVR Sergeje Naryškina.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Reklama

Doporučované