Hlavní obsah

Kudy vedou červené linie. Biden a Si je proberou před jednáním G20

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden při příjezdu na Bali, kde proběhne summit zemí G20.

Reklama

Joe Biden řekl v předvečer setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem, že si země musejí ujasnit, kde mají „červené linie“. Americký prezident míří na setkání posílený úspěchem demokratů ve volbách do Kongresu.

Článek

Před summitem zemí G20 proběhne na indonéském Bali setkání dvou klíčových mužů současné světové politiky. Americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching spolu budou jednat poprvé osobně od doby, kdy nastoupil Biden do funkce.

Pro oba lídry přichází setkání v důležitých momentech. Si minulý měsíc na sjezdu komunistické strany ještě upevnil svou moc, a stal se tak nejsilnějším čínským vůdcem od dob Mao Ce-tunga.

Biden mezitím míří na setkání posílen úspěchem ve volbách do Kongresu, po kterých si demokraté udrží většinu v Senátu. „Vím, že přijedu silnější, ale nepotřebuji to. Znám ho dobře a on zná mě. Máme pouze málo sporů. Musíme si jen ujasnit, kde jsou červené linie,“ uvedl Biden na summitu Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) v Kambodži.

Americké volby do Kongresu se podle Bidenova bezpečnostního poradce Jakea Sullivana propsaly i do mezinárodních jednání. „Mnoho vedoucích představitelů vzalo výsledky voleb na vědomí. Jedním z témat, která se během těchto dvou dnů řešila, byla síla americké demokracie a co o ní tyto volby vypovídají,“ popsal pro deník Washington Post.

Pokud by slavily úspěch ve volbách republikáni, jak mnoho průzkumů nasvědčovalo, mohla se Bidenova nynější mezinárodní tour zkomplikovat, jak míní bývalý velvyslanec USA Curtis S. Chin. „Ztráta kontroly nad americkým Senátem ze strany prezidentovy strany mohla Bidenovi v Asii zanechat ještě slabší pozici, pokud jde o vnímání jeho síly jako vůdce,“ řekl Chin.

Americké volby pod lupou

Americký prezident Joe Biden a jeho demokraté opatrně oslavují výsledek kongresových voleb. Očekávaná drtivá porážka nepřišla, republikáni přesto zřejmě těsně ovládnou Sněmovnu reprezentantů. Souboj o Senát je ještě vyrovnanější a zdá se, že rozhodne až dodatečné kolo voleb ve státě Georgie. Kdo je vlastně vítěz a kdo poražený? A co volby ukázaly o stavu Spojených států?

Téměř osmdesátiletý americký prezident v posledních dnech navštívil také Egypt, kde se koná klimatická konference COP27. Své cesty využívá podle Washington Post k tomu, aby ujistil své spojence, že Spojené státy jsou i nadále spolehlivým partnerem.

Na summitu zemí ASEAN potvrdil americký prezident spojenectví Japonsku a Jižní Koreji, které se v poslední době potýkají s eskalujícími hrozbami ze strany KLDR. Severní Korea v poslední době začala ve velkém testovat své rakety kratšího i delšího doletu. Naposledy vypálila balistickou střelu ve středu, v předchozím týdnu otestovala desítky střel v reakci na rozsáhlé americko-jihokorejské vojenské cvičení, které Pchjongjang považuje za nácvik k invazi.

Země spolu podle Bidena také diskutovaly o otázce Tchaj-wanu, podpoře Ukrajině nebo „společném cíli, kterým je svobodný a otevřený Indopacifik“.

Od setkání prezidentů mají odborníci nízká očekávání

Setkání Bidena se Si Ťin-pchingem se odehrává podle médií v přelomové době, kdy svět řeší ruskou invazi na Ukrajinu, pandemii covidu-19 nebo klimatické změny. Obě země se ovšem neshodnou téměř v žádné z klíčových otázek, ať už jde o Tchaj-wan, válku na Ukrajině, nebo severokorejské zbrojení, popsala CNN.

Již před jednáním je tak podle odborníků jasné, že setkání nepřinese žádné velké společné závěry. Sami představitelé Bílého domu uvedli, že neočekávají, že by Biden a Si dosáhli významného pokroku v klíčových otázkách, ale popsali setkání jako snahu udržet otevřenou komunikaci mezi Spojenými státy a Čínou. Lídři po setkání ani neplánuji vydat společné prohlášení.

Si Ťin-pching jako nejmocnější muž v čele Číny od éry Mao Ce-tunga

V neděli začala nejvýznamnější událost čínské politiky – 20. sjezd čínských komunistů. Ukázalo se, že Si Ťin-pching nejenže není v domácím vězení, naopak je připraven porušit normu dvou období a vést Čínu zřejmě navždy.

„Vzhledem k tomu, že se Čína a USA nacházejí ve stavu téměř naprosté rivality a konfrontace, není možné očekávat, že by se hlavní otázky mohly skutečně vyjasnit,“ řekl pro CNN Š' Jin-chung, odborník na mezinárodní vztahy na univerzitě Renmin.

Tomu, že jednání nepřinesou významné změny, napovídá i prohlášení, které vydal Bílý dům po summitu ASEAN. „USA hodlají s Pekingem dál s velkým nasazením soupeřit a budou se vyslovovat proti porušování lidských práv, ale zároveň dbají na to, aby toto soupeření nepřerostlo v konflikt,“ uvádí se v něm.

Klima a obchod v hlavní roli

Co se od jednání ale dá očekávat? Biden bude pravděpodobně tlačit na Čínu, aby se více snažila omezit jaderné ambice Severní Koreje. Žádat ji bude rovněž o prosazování ambicióznější cílů v oblasti snižování emisí uhlíku, odhadl deník The Guardian. Čína v létě pozastavila jednání s USA o klimatu poté, co Tchaj-wan navštívila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Si bude Bidenově administrativě nejspíše vytýkat série nových vývozních kontrol, které Spojené státy zavedly v říjnu s cílem zabránit Číně ve výrobě pokročilých čipů používaných do superpočítačů či vojenského vybavení.

Podle odborníků je však už samotný fakt, že oba lídři spolu hovoří tváří v tvář, pozitivním jevem. Udržování otevřeného dialogu má zásadní význam pro snížení rizika nedorozumění a chybných odhadů, zejména když vznikají silná podezření a napětí je vysoké, popsala CNN.

Joe Biden a Si Ťin-pching se již osobně setkali v letech 2011 a 2012, kdy byli oba ve funkci viceprezidenta. Od Bidenova nástupu do Bílého domu si pětkrát telefonovali nebo vedli videohovor, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované