Hlavní obsah

Kulový blesk v Bruselu. 150 českých úředníků musí do provizoria

Foto: Tereza Šídlová , Seznam Zprávy

Dům na adrese Rue du Trone v Bruselu bude dočasným sídlem české ambasády při EU.

Reklama

Důvodem je už na příští rok plánovaná rekonstrukce. Úřadovat se proto dočasně bude z běžné kancelářské budovy, kde měla dosud sídlo také silná belgická zemědělská firma.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Klíčový český úřad v zahraničí – ambasádu při Evropské unii – čeká velké stěhování. Zhruba 150 diplomatů a úředníků, včetně velvyslankyně a dalších klíčových vyjednavačů, se bude muset v Bruselu přesunout do provizoria.

Důvodem je rekonstrukce českého stálého zastoupení na známé adrese Rue Caroly poblíž evropské čtvrti.

Úředníci se přestěhují na jen pár minut chůze vzdálenou Rue du Trone, kde si rezort zahraničí v roce 2020 pronajal kanceláře pro extra lidi na české předsednictví Evropské unii.

Původně to mělo být na tři roky, úřaduje se ale odtamtud dál. A jak Seznam Zprávy informovaly v pondělí, bude tomu tak minimálně do roku 2025.

„Objekt bude využit jako dočasné sídlo Stálého zastoupení ČR při Evropské unii po dobu rekonstrukce objektu na adrese Rue Caroly 15. Do budovy Rue Trone 130 bude přemístěno celé stálé zastoupení,“ přiblížil pro Seznam Zprávy mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Už příští rok a za 150 milionů

Mluvčí stálého zastoupení Alice Krutilová Seznam Zprávám řekla, že už nyní pracují na obou adresách.

„Během roku 2024 se předpokládá zahájení rekonstrukce kmenové budovy Caroly, a proto dojde k sestěhování celého týmu stálého zastoupení do prostor budovy Trone,“ přiblížila. „Přesun bude ukončen před předáním objektu Caroly zhotoviteli, přičemž smluvně je vše připravováno ústředím MZV ČR,“ upozornila.

Co se samotné rekonstrukce týče, má jít o zevrubnou přestavbu české základny. „Předmětem plnění bude rekonstrukce veškerých technologických zařízení budovy a rekonstrukce souvisejících stavebních konstrukcí, včetně výměny oken,“ sdělilo ministerstvo.

Už v lednu chce vypsat výběrové řízení. „Předpokládané náklady jsou ve výši 150 milionů korun. Konkrétní náklady na vlastní rekonstrukci budovy SZ EU Brusel budou známy po vyhodnocení výsledků výběrového řízení,“ upřesnil rezort.

Částka má zahrnovat náklady na projektovou dokumentaci, výkon autorského dozoru, vlastní rekonstrukci a výkon technického dozoru stavebníka.

Foto: Mapy.cz

Provizorium je poměrně blízko od současného sídla Stálého zastoupení ČR při Evropské unii.

Koupě nové budovy před lety padla

Stát dlouhodobě a komplikovaně řeší, jak v Bruselu vytvořit zázemí pro své lidi, kteří v evropském prostoru lobbují za zájmy Česka.

Provizorní budova v Rue Trone má dobrou polohu, jelikož leží nedaleko Evropského parlamentu. Jde nicméně o standardní kancelářskou budovu. Adresu tak čeští diplomaté a experti sdílí se soukromou firmou Tessenderlo Group, která je belgickým velkým hráčem v zemědělství, například v produkci hnojiv.

Za poslední tři roky stát zaplatil majiteli – firmě GLL Trone Holding – nájem 43 milionů korun.

Ministerstvo zahraničí si budovu vybralo v době vlády Andreje Babiše (ANO), když padl plán pořídit v Bruselu nové reprezentativní sídlo, kam by se přemístila různá zastoupení českého státu v unijní metropoli.

Rozpočet tehdy byl mezi 600 až 700 miliony korun, server Euractive specializující se na unijní dění přitom uvedl, že podle českých diplomatů se měla investice vrátit za 15 let a přinést v té chvíli asi 50 milionů korun navíc. Mělo se mimo jiné ušetřit na rekonstrukci budov, které jsou v Bruselu využívány. Již zmíněný dům v Rue Caroly, který čeká přestavba, měl být prodán.

Reklama

Doporučované