Hlavní obsah

Kvůli krizi v Rudém moři uvázlo 16 000 zvířat ve vedru na lodi

Foto: X/@AnimalsAus, Seznam Zprávy

Na palubě lodi MV Bahijah se tísní 16 tisíc ovcí a krav.

Reklama

Útoky jemenských Húthíů mají dopad i na opačné straně zeměkoule. Krize v Rudém moři zasáhla australský obchod s živými zvířaty. Asi 16 000 zvířat, převážně ovcí, uvázlo na lodi u australského pobřeží.

Článek

Loď převážející asi 14 000 ovcí a 2000 kusů skotu uvázla u australského pobřeží v parném vedru poté, co byla nucena opustit cestu Rudým mořem. Vyvolalo to pobouření lidí, kteří se obávají o dobré životní podmínky zvířat.

Plavidlo vyplulo z přístavu v Fremantle v jihozápadní Austrálii 5. ledna do Izraele, kde mělo vyložit svůj náklad, ale v polovině ledna bylo kvůli hrozbě útoku ze strany jemenských milicí Húthíů odkloněno od svého kurzu a poté mu australská vláda nařídila návrat domů.

Osud zvířat je nyní nejistý. Mohla by být vypuštěna v Austrálii, kde by podle pravidel biologické bezpečnosti musela být umístěna do karantény, nebo by mohla být poslána zpět na moře. Cesta kolem Afriky by však byla o měsíc delší, uvedli podle britského deníku The Daily Telegraph představitelé odvětví a vláda.

Incident podtrhuje rozšiřující se dopad útoků milicí na lodě v Rudém moři, hlavní námořní trase mezi Evropou a Asií, které narušily celosvětový obchod. Zdůrazňuje také riziko pro australský průmysl vývozu živých zvířat, který každoročně posílá stovky tisíc kusů na Blízký východ.

Podle zemědělských a vývozních skupin jsou zvířata na palubě lodi MV Bahijah v dobrém zdravotním stavu, ale vzhledem k teplotám blížícím se 40 °C jsou ochránci zvířat zděšeni.

Josh Wilson, člen parlamentu za Fremantle, kde byla loď naložena, řekl, že utrpení zvířat ukazuje, že obchod s živými zvířaty je „prohnilý až do morku kostí“.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Reklama

Doporučované