Hlavní obsah

Kvůli oblečení za mříže. Čína chce zakázat oděvy „zraňující city národa“

Foto: Gil Corzo, Shutterstock.com

Není to poprvé, kdy se režim Si ťin-pchinga snaží získat kontrolu nad chováním Číňanů. V roce 2019 vydala strana pokyny pro zachování správné morálky.

Reklama

Z návrhu zákona není jasné, co přesně by mohlo „národní city“ zraňovat. Lidé na čínském internetu se tak obávají, že to bude záležet na posouzení policistů a předpis se bude zneužívat.

Článek

Návrh zákona, který by zakázal projevy a odívání, jež jsou v rozporu s „duchem čínského národa“ vyvolal v Číně debatu, co by jeho přijetí mohlo znamenat, jak informovala BBC. Není totiž jasné, co přesně „ducha“ uráží.

V návrhu stojí, že člověk, který si oblékne nebo donutí někoho si obléknout oděv nebo symbol, jež jakýmkoliv způsobem „podkopává ducha čínského národa nebo zraňuje jeho city“, může skončit až na 15 dní za mřížemi. Případně mu, jak píše britský web Independent, hrozí pokuta pět tisíc čínských jüanů, což znamená zhruba 15 tisíc korun.

Stejný trest hrozí lidem, kteří budou o čínském národě hanlivě psát nebo mluvit. Zákon zakazuje urážku a pomluvu národních hrdinů a mučedníků, stejně tak ničení národních památníků.

Část veřejnosti se na internetu vyslovila proti novému plánu. Lidé ho označují za „přehnaný a absurdní“. Právníci citovaní BBC také vyzvali k upřesnění toho, čím se člověk může provinit. Chtějí tak zabránit příliš častému a svévolnému uplatňování zákona.

Lidé na čínských sociálních sítích zpochybňují schopnost čínských policistů samostatně a nezávisle rozhodnout, že něco uráží city národa. „Když budu vypadat jak marxista v obleku s kravatou, bude se to brát jako urážka? Marxismus vznikl na Západě. Je to urážka čínského národa?“ napsal jeden z kritiků návrhu na čínské internetové platformě Weibo.

V minulosti v Číně došlo už k několika případům, kdy byli lidé za své oblečení perzekvováni.

V srpnu zakázala policie lidem s duhovými vlajkami na oblečení vstoupit na koncert tchajwanské zpěvačky Čchang Chuej-mei v Pekingu. „Nosit kimono uráží čínský národ? Japonské jídlo ničí čínského ducha? Kdy se čínský národ a jeho duch stal tak křehkým?“ napsal po koncertě oblíbený internetový komentátor Wang Wu-s'.

V březnu tohoto roku čínská policie zadržela ženu, jež si oblékla repliku japonské vojenské uniformy.

Zákon je dalším z příkladů, jak se režim čínského prezidenta Si Ťin-pchinga snaží změnit podstatu modelového čínského občana. V roce 2019 strana vydala pokyny pro morální chování, které Číňanům nařizují mimo jiné zdvořilost, cestování s nižší uhlíkovou stopou a víru v čínského prezidenta a stranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované