Hlavní obsah

Video nelítostné popravy jako důkaz. Kyjev viní Rusko, že zabíjí zajaté vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinská armáda obvinila ruské síly ze zastřelení nejméně dvou vzdávajících se ukrajinských vojáků v Doněcké oblasti. Po sociálních sítích se začalo šířit důkazné video. Jeho pravost však zatím nelze nezávisle ověřit.

Článek

Ukrajinští představitelé obvinili Moskvu ze spáchání válečného zločinu. Důkazem má být zrnité video, které se šíří na sociálních sítích, na němž několik vojáků zastřelilo dva vzdávající se ukrajinské vojáky, informuje server The Moscow Times.

Na neověřeném videu je vidět, jak jeden voják vychází ze zákopu na bojišti s rukama nad hlavou a poté leží na zemi. Následuje ho druhý voják, který si také lehne. Záběry pak naznačují, že ruští vojáci zahájili palbu, a záznam náhle končí.

Ukrajina v neděli zahájila vyšetřování toho, co označila za „popravu“ dvou neozbrojených ukrajinských vojáků. Zdůrazňuje, že oba vojáci dali jasně najevo svůj úmysl vzdát se ruskými silami.

Prokuratura ve východoukrajinské Doněcké oblasti uvedla, že podle „předběžných informací“ bylo video natočeno poblíž vesnice Stepove nedaleko Avdijivky. Ta je přitom nejnovějším ohniskem války, píše server Kyiv Post.

Jak vypadá situace na frontě?

„Na videu je vidět, jak skupina osob v ruských uniformách střílí zblízka na dva neozbrojené vojáky v uniformách Ozbrojených sil Ukrajiny, kteří se vzdali jako zajatci,“ uvedla prokuratura. „Vyšetřovatelé a státní zástupci zahájili vyšetřování. Zabíjení válečných zajatců je hrubým porušením ženevských konvencí a je klasifikováno jako závažný mezinárodní zločin.“

Moskva se k obvinění zatím nevyjádřila. Rusko ale opakovaně popřelo všechna nařčení z toho, že by se během 21 měsíců trvající války na Ukrajině dopustilo jakýchkoliv válečných zločinů.

„Popravy těch, kteří se vzdávají, jsou válečným zločinem!“ uvedl ukrajinský ombudsman pro lidská práva Dmytro Lubinec na komunikační platformě Telegram. „Dnes se na internetu objevilo video, na kterém ruští vojáci popravují ukrajinské vojáky, kteří se vzdali jako zajatci. Jedná se o další porušení ženevských konvencí a nerespektování mezinárodního humanitárního práva.“

Nejedná se přitom o první záznam, který by poukazoval na to, že ruští vojáci vraždí vzdávající se vojáky. V březnu byl na videu zachycen ukrajinský odstřelovač, který byl zastřelen poté, co vyzývavě pronesl „Sláva Ukrajině“, připomíná agentura Reuters.

Stejná obvinění padají ale i na ukrajinskou stranu. Loni v listopadu se podařilo listu New York Times potvrdit autenticitu videa, na kterém ukrajinští vojáci zastřelili jedenáct ruských vojáků, kteří padli do zajetí. (O incidentu jsme psali zde.)

Reklama

Doporučované