Hlavní obsah

Kyjev znovu bez proudu a tepla. Ukrajinci hlásí 400 zabitých Rusů najednou

Foto: Profimedia.cz

Rusové i po Novém roce pokračují v sérii útoků proti Ukrajině. Na snímku balkon poškozený při ostřelování.

Reklama

I druhý den nového roku se stal Kyjev cílem ruského útoku. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 22 sebevražedných dronů. Ukrajinci si zároveň připsali úspěch v Donbase: stovky zabitých a zraněných ruských vojáků.

Článek

Ukrajinskou metropolí v noci na pondělí znovu zněly sirény a lidé se museli uchýlit do krytů.

Rusové v Kyjevě a jeho okolí znovu útočili flotilou bezpilotních letounů Šáhid-136 íránské výroby. „Rusko vyslalo několik Šáhidů. Cílilo na kritickou infrastrukturu,“ uvedl gubernátor Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba.

22 sestřelených dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana podle agentury Unian sestřelila na 22 „kamikaze dronů“. Navzdory tomu došlo k několika zásahům a poškození energetické infrastruktury v Kyjevě.

„V hlavním městě kvůli tomu došlo k výpadkům elektřiny. V souvislosti s tím byly odpojeny i zdroje tepla. Zásobování vodou funguje,“ uvedl kyjevský primátor Vitalij Kličko.

Drony a rakety vyslali Rusové i proti cílům v Dněpropetrovsk oblasti, i tam jich několik ukrajinské síly zničily.

Co nás o válčení naučil konflikt na Ukrajině

Ruský vpád na Ukrajinu zahájil největší konflikt v Evropě za skoro 80 let. Krom neštěstí přináší i cenné lekce – světové armády dostaly výjimečnou šanci ověřit si, jestli jejich doktríny a strategie patří do 21. století.

Rusové útočí na Kyjev už třetí den v řadě. Během silvestra odpálili proti Ukrajině více než 20 raket. Dvanáct z nich se podařilo Ukrajincům sestřelit.

Útok přišel i krátce po půlnoci na Nový rok, kdy na Kyjev a jeho okolí mířily na tři desítky dronů.

Ukrajinský úder u Doněcku

Kromě ruských leteckých úderů Ukrajina hlásí i úspěch na východní frontě v Doněcké oblasti. Při vzdušném útoku na ruskou vojenskou základnu se podle ukrajinských ozbrojených sil podařilo na silvestra zlikvidovat na 400 ruských vojáků.

Dalších 300 vojáků je podle Kyjeva zraněných. Základnu měli Rusové v budovách střední průmyslové školy ve městě Makijivka blízko Doněcku.

Tiskový odbor ukrajinských ozbrojených sil zveřejnil i video ukazující trosky budov.

Deník Ukrajinska pravda podotýká, že se už k věci vyjádřili čelní představitelé ruské propagandy. Například známá postava „kremlovské linie“ Vladimir Solovjov na svém účtu na síti Telegram upozorňuje, že šíření informací o vojenských ztrátách se podle ruského práva trestá až 15 lety vězení.

Na ruských sítích se ale objevuje i kritika „nedbalosti“ – například ubytování tolika vojáků poblíž fronty nebo pochybení protivzdušné obrany.

K dalšímu ukrajinskému úderu mělo dojít v úterý brzy ráno na ruském území. Tvrdí to guvernér ruské Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz.

Ukrajinský dron podle něj poškodil energetické zařízení v Klimovském okrese u hranic s Ukrajinou.

Reklama

Doporučované