Hlavní obsah

Obrana zlikvidovala vlnu íránských dronů, která zaútočila na Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští záchranáři vyrazili na místo, kde úlomky dronů částečně poničily administrativní budovu.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinským hlavním městem ve středu brzy ráno otřásly exploze. Zelenskyj později oznámil, že protivzdušná obrana zneškodnila všech 13 dronů, kterými Rusko na Kyjevskou oblast zaútočilo. Pod palbu se dopoledne dostal i Cherson.

Článek

Z historického centra Kyjeva, kde se nachází i vládní budovy, se ve středu ráno ozvaly výbuchy.

Starosta města Vitalij Kličko oznámil, že exploze zasáhly čtvrť Ševčenkivskyj. Na telegramu napsal, že na místo vyrazili záchranáři.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj později uvedl, že Rusko na Kyjevskou oblast vypálilo 13 dronů Šáhid, které mu dodává Írán. Protivzdušné obraně se podařilo sestřelit všechny, tvrdí Zelenskyj.

„Dnes ráno teroristé vypustili 13 Šáhidů [bezpilotních letounů]… všech 13 bylo sestřeleno našimi silami protivzdušné obrany. Dobrá práce, hoši. Jsem hrdý!“ vzkázal Zelenskyj.

Ukrajinské letectvo upřesnilo, že se jednalo o kamikadze drony íránské výroby Šáhid-136 a Šáhid-131, které byly spatřeny při letu z východního pobřeží Azovského moře.

Kyjevská městská správa uvedla, že úlomky dronů zasáhly dvě administrativní budovy v centru města. Podle mluvčí kyjevské záchranné služby na místě nejsou žádné oběti. Server Nexta na twitteru zveřejnil záběry pořízené poblíž místa, kde ke škodám došlo. Jejich pravost se zatím nepodařilo ověřit.

Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko doplnil, že v důsledku ranního útoku byl poškozen také soukromý dům v obci Vyšneve v Kyjevské oblasti.

Agentura Reuters informuje, že asi 20 minut před explozemi platil protiletecký poplach v Kyjevě i Kyjevské oblasti. Kyjevský gubernátor Oleksij Kuleba uvedl, že systémy protivzdušné obrany jsou aktivovány. Obyvatele oblasti vyzval, aby zůstali v krytech.

„Rusko pokračuje ve svém energetickém teroru vůči naší zemi. My jsme však den ode dne silnější,“ vzkázal Kuleba.

Letecký poplach zněl Ukrajinou i v úterý

Ukrajina vyhlásila v úterý odpoledne letecký poplach postupně na celém území. Zprávy o útocích se bezprostředně neobjevily a letecký poplach zhruba po hodině a čtvrt na většině území utichl.

„Probudila mě protivzdušná obrana, pak jsem uslyšel hlasitý výbuch nedaleko místa, kde bydlím v centru Kyjeva,“ uvedl na twitteru válečný reportér Nolan Peterson.

„Protiatomový kryt v mém domě je plný… včetně několika dětí, které by se měly připravovat do školy, a ne se schovávat před ruskými raketami, drony nebo čímkoli, co na nás dnes ráno útočí,“ dodal.

Protiletecký poplach ráno platil v Kyjevské, Žitomirské a Vinnycké oblasti a úřady vyzvaly obyvatele těchto regionů, aby až do konce výstrahy zůstali v krytech. Podle telegramového kanálu RBK-Ukrajina bylo na pravém břehu Dněpru slyšet íránské drony a správa Žitomirské oblasti varuje před možnou druhou vlnou útoků.

Tymošenko později na telegramu uvedl, že ruské síly ve středu dopoledne ostřelovaly také budovu oblastní správy v Chersonu na jihu Ukrajiny.

„Okolo 11:00 (10:00 SEČ) ruští fašisté zaútočili raketomety na centrum Chersonu. Rakety zasáhly budovu Chersonské oblastní správy a poškodily dvě poschodí,“ sdělil Tymošenko a připojil fotografie poškozené budovy. Podle prvních zpráv si útok nevyžádal oběti na životech ani nezpůsobil nikomu zranění, dodal Tymošenko.

Moskva se k dnešním zprávám o útoku drony íránské výroby nevyjádřila. Rusko ale už týdny útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Miliony lidí jsou tak bez dodávek elektrického proudu, vody i tepla.

V úterý účastníci pařížské konference na podporu Ukrajiny čelící ruské agresi přislíbili naléhavou pomoc v celkovém objemu přes miliardu eur (asi 24,3 miliardy korun). Zelenskyj ve svém večerním projevu řekl, že „každým dnem získáváme novou sílu, abychom tuto zimu zvládli, a děkuji všem, kdo k tomu pomáhají“. Jmenovitě zmínil Španělsko, Švýcarsko a Českou republiku.

Reklama

Doporučované