Hlavní obsah

„Las Vegas v Alpách“ pokračuje. Odpůrci v referendu neuspěli

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

V nedělním referendu lichtenštejnští voliči ostře odmítli navrhovaný zákaz kasin. Proti zákazu se vyslovily i vládní špičky. Vicepremiérka země zdůraznila, že hazard je hlavním zdrojem státních příjmů.

Článek

Lichtenštejnští voliči v neděli ostře odmítli navrhovaný zákaz kasin. Referendum polarizovalo obyvatele malého knížectví. Ti nakonec rázně smetli argumenty pro zákaz, jako je závislost na hazardních hrách a potenciální poškození pověsti bohatého národa. Při účasti 70 % zákaz odmítlo 73 % hlasujících a jen 27 % jej podpořilo.

Referendum a podpisy potřebné k jeho vyvolání zajistila skupina IG Volksmeinung, vytvořená právě pro boj proti „záplavě kasin“. Skupina argumentuje tím, že začínající průmysl může „pošpinit národní obraz“, na jehož nápravě stát tvrdě pracoval. Země byla v minulosti na mezinárodní černé listině daňových rájů.

Kvůli šesti kasinům rozmístěným po celé zemi se jednomu z nejmenších evropských států často přezdívá „Las Vegas v Alpách“. Kasina jsou navíc i hlavním zdrojem příjmů státní pokladny. Loni návštěvy kasin vynesly na daních 50 milionů eur (1 191 163 918 Kč).

Lichtenštejnští političtí vůdci proto vyzvali místní obyvatele, aby referendum odmítli. Vicepremiérka Sabine Monauniová tvrdí, že zákaz by byl příliš radikální a přehnaný. Také tvrdí, že zákaz není řešením závislosti na hazardních hrách a je třeba najít správnou rovnováhu.

„Chceme i nadále povolovat hazard v Lichtenštejnsku, takže nyní musíme najít rovnováhu mezi opatřeními, která snižují aktivitu, ale zároveň zcela nezničí trh,“ řekl Monauniová.

Před hlasováním se proti zákazu vyslovil i princ země Hans Adam II., a podpořil tak stanovisko vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované