Hlavní obsah

Lavrov dává ultimátum a vyhrožuje armádou

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Serjev Lavrov.

Reklama

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Ukrajina musí splnit požadavky Moskvy týkající se území kontrolovaného Kyjevem, ale také okupovaných oblastí. V opačném případě vyhrožuje ruský ministr zásahem armády.

Článek

Ruská armáda už deset měsíců dobývá Ukrajinu, raketami ničí její energetickou síť a deptá její obyvatele. Přesto teď ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov znovu pohrozil Kyjevu zásahem ruské armády – a to pokud Kyjev nesplní požadavky Moskvy.

Co šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zásahem myslí, není vzhledem k tomu, co Rusové na Ukrajině předvádějí, jasné. Moskva válku označuje za „speciální operaci“ a vede ji pod falešnou záminkou „denacifikace“ Ukrajiny.

Právě „návrhy na demilitarizaci a denacifikaci“ Ukrajiny a Ruskem okupovaných území a „eliminaci hrozeb pro bezpečnost Ruska, které odtud pocházejí“ označil Lavrov v rozhovoru pro ruskou státní agenturu TASS za ruský návrh.

Ten se podle Lavrova týká i Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti na východě a jihu Ukrajiny, které Moskva svévolí považuje za součást Ruska. Lavrov je označil za „naše nová území“.

„Zbývá udělat jen jednu věc: Pro vlastní dobro přijměte tyhle návrhy. Jinak se s tím vypořádá ruská armáda,“ uvedl na adresu Kyjeva ruský ministr.

Válka aktuálně

Stovky kilometrů od frontové linie sestřelili Rusové ukrajinský dron. Pád trosek zabil tři ruské vojáky.

V rozhovoru dál Lavrov v souladu s ruskou propagandou tvrdí, že je „strategickým cílem USA a jejích spojenců z NATO porazit Rusko“, výrazně ho oslabit či dokonce zničit. Podobně už mluvil v neděli ruský prezident Vladimir Putin.

„Geopolitičtí oponenti chtějí Rusko roztrhnout prostřednictvím ukrajinské krize, zatímco cílem Moskvy je sjednotit ruský lid,“ prohlásil Putin.

Ukrajinská diplomacie na aktuální Lavrovovy výroky zatím nereagovala. Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba v pondělí uvedl, že by Ukrajina chtěla uspořádat do konce února příštího roku mírový summit, nejlépe na půdě OSN.

Prostředníkem na jednáních, která by se měla uskutečnit v době prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu, by podle Kyjeva měl být generální tajemník OSN António Guterres.

Rusko by se podle Kuleby ale summitu mohlo zúčastnit jen v případě, pokud by předtím čelilo mezinárodnímu soudu kvůli válečným zločinům.

Ukrajina už v minulosti několikrát zopakovala, že rozhovory neodmítá, nechce však jednání založená na ruských ultimátech.

Prezident Volodymyr Zelenskyj při své nedávné návštěvě v USA uvedl, že „spravedlivý mír“ s Ruskem znamená „žádné kompromisy, pokud jde o suverenitu a územní celistvost“ Ukrajiny.

Reklama

Doporučované