Hlavní obsah

Letadlo ministra zahraničí USA mělo kritickou poruchu. Z Davosu nevyletělo

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na Světové ekonomické fóru v Davosu.

Reklama

Nejvyšší americký diplomat se měl vrátit ze Světového ekonomického fóra v Davos, to se ale nezdařilo. Pro Blinkena z USA bylo vysláno samostatné letadlo –⁠ jeho asistenti se do Washingtonu vracejí komerčním letem.

Článek

Americký ministr zahraničí Antony Blinken musel zůstat ve Švýcarsku. Jeho letadlo mělo „kritickou poruchu“ v podobě úniku kyslíku, píše BBC. Ministr zahraničí a jeho asistenti už do letadla v Curychu nastoupil, po zjištění úniku byli nuceni opět vystoupit.

Mluvčí ministerstva zahraničí Matt Miller novinářům řekl, že Blinken se do Washingtonu podle původního plánu vrátí ve středu pozdě večer, i když o několik hodin později. Dodal, že mechanický problém nijak nenarušil Blinkenův program, protože Blinken kvůli letu tak jako tak již odjel z Davosu do Curychu.

Podle zpráv amerických médií se měl do USA Blinken vracet na palubě Boeingu 737. To je jen poslední rána pro kdysi hvězdnou, nyní silně pošramocenou pověst společnosti Boeing, píše americká CNN v narážce na incident z 5. ledna, kdy Boeingu 737 MAX 9 ve službách amerických aerolinek Alaska Airlines za letu odpadla část trupu.

Stroj se zhruba po 20 minutách z výšky 4900 metrů bezpečně vrátil na letiště a nikomu ze 174 cestujících a šesti členů posádky se nic nestalo. Letadlo společnosti Alaska Air je novější verzí letounu 737 než to, kterým měl letět Blinken –⁠ jeho letoun je starší model upravený pro použití v armádě.

Reklama

Doporučované