Hlavní obsah

Letiště pod vodou, krokodýli v ulicích. Queensland zasáhly ničivé povodně

Bez komentáře: Záběry z postižených oblastí.Video: AP

 

Reklama

Ničivé povodně v Queenslandu vyhnaly z domovů tisíce Australanů. Úřady zatím nemají informace o obětech, ale škody jsou rozsáhlé. Odhadují je v přepočtu až na 15 miliard korun.

Článek

Monzunové deště spojené s tropickou bouří Jasper vyvolaly ve státě Queensland na severovýchodě Austrálie extrémní povodně. Tisíce lidí opustily své domovy, další jsou bez elektřiny a někteří byli nuceni kvůli stoupající hladině vody utéct na střechy.

Týkalo se to například devíti lidí, včetně jednoho nemocného dítěte, kteří utekli na střechu nemocnice ve městě Wujal Wujal, protože se k nim nemohly dostat záchranné čety. Dalších 15 záchranáři evakuovali ze střechy hotelu, líčí BBC.

Obyvatele některých obcí na severu Queenslandu navíc vystrašili i vyplavení krokodýli. Jejich výskyt hlásili například lidé právě ve Wujal Wujal nebo ve městě Ingham, píše britský deník The Guardian.

Profesorka Sally Isbergová ze střediska pro výzkum krokodýlů v rozhovoru pro list upozornila, že ani pro krokodýly nejsou tyto přesuny nic příjemného.

„I pro krokodýly je to problém se pohybovat ve vodách zakalených kvůli povodním, takže se snaží přesunout do klidnějších vod,“ uvedla profesorka. Krokodýli se obvykle ukrývají na břehu řek, kde je proud nejslabší, dodala.

Mohlo by vás zajímat

Dopady klimatické změny můžeme pozorovat už nyní, na stránkách Seznam Zpráv to popisujeme denně. Jak ale budou vypadat, pokud se nepodaří splnit cíle Pařížské dohody? Země se ocitne na tzv. „bodech zlomu“ celoplanetárních systémů.

Queenslandská policejní komisařka Katarina Carrollová vyzvala obyvatele severní části státu, aby byli „velmi opatrní, pokud jde o pobyt ve vodě“. „Určitě si vzpomenete, že v minulosti jsme nacházeli žraloky, krokodýly a tak dále,“ řekla.

Bezpečnostní pokyny queenslandských úřadů doporučují vyhnout se plavání a vytahování rukou nebo nohou z lodi, dodržovat odstup pěti metrů od břehu a náležitě odstraňovat odpad.

Queenslandské úřady zatím neevidují žádné oběti povodní ani pohřešované. Materiální škody jsou ale obrovské, podle odhadu úřadů mohou dosáhnout miliardy australských dolarů (asi 15 miliard korun).

Premiér státu Steven Miles řekl médiím, že přírodní katastrofa byla „asi nejhorší, co si pamatuji“. „Mluvil jsem s obyvateli Cairns… a říkají, že nikdy nic takového neviděli,“ dodal politik.

Cairns je asi stopadesátitisícové město a zároveň centrum severní části státu. Agentura AP zveřejnila záběry, které ukazují, jak se tamní letiště proměnilo v jezero. Kvůli zatopené ranveji byl zastaven provoz. Armáda a úřady doufají, že se ho podaří do úterý obnovit, aby se zrychlily dodávky zásob do postiženého regionu.

Podle australské meteorologické společnosti by déšť měl v úterý začít polevovat, řeky ale budou rozvodněné ještě několik dní. Dál hrozí také silný a vysoký příliv, který může ohrožovat níže položená místa.

Počasí ve východní Austrálii v poslední době ovlivňuje meteorologický jev El Niño, který je typicky spojen s extrémními událostmi, jako jsou požáry a cyklony.

Reklama

Doporučované