Hlavní obsah

Trump hledá svoji dvojku. Do čela seznamu se hrne žena s povědomým příjmením

Foto: TsvirPixel, Shutterstock.com

Během prvního funkčního období stál Trumpovi po boku Mike Pence. S tím ale tentokrát do boje nevytáhne.

Reklama

Kromě prezidenta si Američané v listopadu zvolí i jeho pravou ruku. Zatímco Joe Biden opět kandiduje s Kamalou Harrisovou, u Donalda Trumpa je možný viceprezident neznámý. SZ přináší šest jmen, ze kterých by mohl vybírat.

Článek

Vítězství v dosud proběhlých primárkách i dlouhodobé výsledky průzkumů veřejného mínění hovoří vcelku jasně: Republikánská nominace pro Donalda Trumpa do boje o Bílý dům je v podstatě nevyhnutelná. Neznámou zůstává, kdo mu v klání stane po boku jakožto možný viceprezident.

Dosavadní Trumpova vyjádření jsou nejasná a například podle zdrojů webu CNN ještě ani není na vážnou konverzaci na toto téma připraven. Své tipy tak lidé mohou odvozovat jen ze zpráv o tom, koho kde vychvaloval za loajalitu, nebo kdo se během kampaně objevuje po jeho boku.

Zatímco Trump mlží a podle svých slov ještě nějakou dobu bude, jisté je nyní alespoň to, že volba nepadne na jeho bývalého viceprezidenta Mikea Pence. Jejich vztah je dnes totiž spíše neexistující poté, co ho Pence odmítl podpořit v boji proti výsledkům voleb v roce 2020 a Trumpovi stoupenci za to viceprezidentovi vyhrožovali smrtí.

Možných parametrů, které by měl Trumpův spolukandidát splňovat, lze v médiích najít mnoho. Zmiňována je například oddanost značce Trump, ale diskutuje se také o tom, zda si exprezident nezvolí někoho opačného pohlaví s cílem získat zpět ženy z předměstí, které ho v posledních volbách opustily.

Republikánský rybník se potenciálními kandidáty jen hemží, a Seznam Zprávy proto přinášejí šest jmen, jejichž šance jsou podle oslovených odborníků – amerikanistů Jana Hornáta z Univerzity Karlovy a Jakuba Lepše z University of New York in Prague – největší.

Elise Stefaniková

Devětatřicetiletá Stefaniková slouží ve Sněmovně reprezentantů od roku 2014, přičemž byla do Kongresu zvolena jako nejmladší žena v historii. Politička je momentálně i členkou republikánského vedení orgánu a ​​stále více se prosazuje jako výrazný konzervativní hlas.

Newyorská poslankyně je jednou z nejzarytějších Trumpových obhájkyň – bojovala za něj během pokusů o jeho impeachment a hlasovala i proti potvrzení výsledků posledních prezidentských voleb, které prohrál. Trumpa v jeho opětovné kandidatuře pak podpořila ještě dříve, než svůj záměr ohlásil, a podala i několik stížností na prokurátory dohlížející na Trumpovy soudní případy.

I Stefaniková však má své slabiny; list The New York Times například upozornil, že její oddanost Trumpovi „překonávají jen její vlastní politické ambice“. To by vzhledem k silné osobnosti exprezidenta mohl být problém, politička se nicméně již nechala slyšet, že by jí bylo „ctí sloužit v jakékoli funkci v Trumpově administrativě“.

Pro zajímavost: V Česku se o senátorce píše v souvislosti s údajně českými kořeny. Ty ona sama zmínila v roce 2015 v rozhovoru pro server Famous DC. Někteří genealogové ale její předky situují do Polska.

Tip Jakuba Lepše.

Foto: Twitter @EliseStefanik

Elise Stefaniková v lednu 2024.

Sarah Huckabee Sandersová

Jednačtyřicetiletá politička se do paměti veřejnosti zapsala zejména jako mluvčí Bílého domu v Trumpově éře. Momentálně je guvernérkou státu Arkansas a například web CBS News o ní mluví jako o vycházející hvězdě strany, která dokáže oslovit ženy z předměstí.

Vůbec nejmladší guvernérka v zemi podpořila exprezidenta v jeho dalším pokusu o Bílý dům loni v listopadu. Podle zdroje stanice CNN ji měl Trump žádat o podporu už o osm měsíců dříve, exprezident ale tento scénář následně popřel. Například list The New York Times však její otálení přesto řadí mezi možné minusy.

Trump, který Huckabee Sandersovou veřejně podpořil v kandidatuře na její nynější funkci, však u ní nemá tak jistou půdu. Letos v lednu se guvernérka v odpovědi na otázku, zda by byla ochotna se o viceprezidentství ucházet, nechala slyšet, že miluje svou nynější práci a doufá, že ji bude moc vykonávat i dalších sedm let.

Tip Jana Hornáta.

Foto: Twitter @SarahHuckabee

Sarah Huckabee Sandersová letos v únoru.

Tim Scott

I když Donald Trump nedal jasně najevo, koho by jako svého viceprezidenta preferoval, některá jména už z jeho úst veřejně zazněla. Jedno z nich patřilo podnikateli a senátorovi za Jižní Karolínu Timu Scottovi. Ten byl přitom ještě před pár měsíci Trumpovým soupeřem v boji o republikánskou nominaci a podporu mu vyjádřil až letos v lednu.

„Jste pro mě mnohem lepším kandidátem, než jste pro sebe,“ sdělil prý Trump 58letému politikovi, který je mimo jiné i jediným černošským republikánem v Senátu. Jeho zvolení by tak mohlo být chytrým tahem vzhledem k ziskům, které Trump v roce 2020 zaznamenal u Afroameričan a Hispánců. Nemluvě o tom, že senátor je oblíbenou osobností strany.

Trumpa Scott doprovázel jak na lednovém setkání s příznivci v New Hampshire, tak i na středečním mítinku v Jižní Karolíně, což jen posílilo přesvědčení některých, že právě senátor by mohl být Trumpovou konečnou volbou. Proti by však mohly hrát argumenty, že není příliš výraznou postavou a nepatří mezi Trumpovy nejhlasitější příznivce.

Tip Jakuba Lepše.

Foto: Twitter @SenatorTimScott

Tim Scott letos v lednu.

J. D. Vance

Tento senátor za stát Ohio byl kdysi jedním z Trumpových hlasitých odpůrců, v uplynulých letech ovšem výrazně obrátil a dnes je jedním z jeho věrných obhájců. Když Vance bojoval o senátorské křeslo, byl to ostatně právě Trump, kdo mu vyjádřil podporu, což byl podle listu The New York Times důležitý faktor, díky kterému politik nakonec zvítězil.

Vance již o funkci viceprezidenta projevil zájem a svou loajalitu dává najevo například prohlášeními, že by výsledky voleb z roku 2020 nepotvrdil, dokud by státy nepředložily protrumpovské volitele. Podle webu Vox by tak devětatřicetiletý politik jako Trumpova dvojka plně přijal agendu MAGA (hnutí Make America Great Again, tedy Udělejme Ameriku znovu skvělou) a jako bonus by jí dodal mladší perspektivu.

Trump i Vance by si mohli notovat také ve svém tvrdém postoji v případě migrace nebo obchodu. Senátor jde ovšem tvrdě také proti potratům, což by mohlo straně spíše přidat na obtížích. Sám Trump se od toho tématu snaží trochu odstupovat, jelikož si uvědomuje, nakolik je rizikové zejména mezi segmentem vzdělaných republikánských žen.

Tip Jana Hornáta.

Foto: Twitter @SenVancePress

J. D. Vance v listopadu 2023.

Kristi Noemová

Další z možných adeptů, kteří v posledních týdnech neskrývají svou podporu Trumpovi, je dvojnásobná guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová. Politička exprezidentovi vyjádřila svou podporu již loni v září a od té doby, jak její angažovanost pojmenoval i sám Trump, za něj „neuvěřitelně bojuje“.

S kampaní 52letá Noemová pomáhala Trumpovi například v sousední Iowě, kde se v lednu konala volební shromáždění. Prohlásila tehdy, že bývalý prezident je „jedinou osobou, která může napravit situaci“ v zemi a v rozhovoru pro Fox News mimo jiné poznamenala, že se jí s bývalým prezidentem „opravdu dobře spolupracuje“.

Noemová sice zatím není otestovaná na celostátní scéně, má za sebou ale úspěchy v oblasti ekonomiky svého státu, které by mohly v roce 2024 u voličů rezonovat. Nabídka na viceprezidentství jí však od Trumpa podle posledních zpráv zatím nepřišla, stejně jako jiní ale potvrdila, že pokud by na takový scénář došlo, zvážila by ji.

Tip Jakuba Lepše.

Foto: Twitter @KristiNoem

Kristi Noemová letos v únoru.

Byron Donalds

O 45letém Donaldsovi lze říct, že jako politik je zatím poměrně nezkušený vzhledem k tomu, že je v Kongresu teprve od roku 2021. I za tak krátkou dobu si ovšem ve Washingtonu stihl udělat jméno jako vzorový zástupce nové generace protrumpovských republikánů a prezidentské kandidátce by dodal rasovou rozmanitost.

Politik je mimo jiné i jedním z republikánů, kteří se snažili ucházet o křeslo předsedy Sněmovny reprezentantů poté, co byl v říjnu z tohoto postu sesazen republikán Kevin McCarthy.

Floridský kongresman podpořil exprezidenta již loni v dubnu a na otázky, zda by nabídku na post viceprezidenta přijmul, zatím odpovídá kladně. „Přijmul bych to, kdybych měl tu možnost? Ano, šel bych do toho, protože chci udělat vše pro to, abych pomohl naší zemi dostat se na správnou cestu,“ citoval loni v listopadu Donaldse web The Hill.

Tip Jana Hornáta.

Foto: Twitter @ByronDonalds

Byron Donalds v lednu 2024.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reklama

Související témata:
Elise Stefanik
Kristi Noem
Sarah Huckabee Sanders
Byron Donalds
James David Vance

Doporučované