Hlavní obsah

Londýn nemá námitek, pokud Ukrajina jím dodané zbraně zacílí na ruské území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Britský ministr zahraničí David Cameron.

David Cameron prohlásil, že Ukrajina má právo využít Anglií poskytnuté zbraně i k úderům na Rusko. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil slova šéfa britské diplomacie za přímou eskalaci konfliktu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britský ministr zahraničí David Cameron, který ve čtvrtek navštívil Kyjev, řekl agentuře Reuters, že Ukrajina má právo používat zbraně poskytnuté Londýnem i k úderům na cíle v Rusku. Je na rozhodnutí Kyjeva, jestli tak učiní. „Ukrajina má toto právo. Podobně Rusko útočí uvnitř Ukrajiny. Lze docela dobře pochopit, proč má Ukrajina potřebu zajistit svou obranu,“ uvedl britský ministr, jenž se v Kyjevě setkal se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou a s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Jde o přímou eskalaci napětí kolem ukrajinského konfliktu, která by mohla potenciálně představovat nebezpečí pro evropskou bezpečnost, celou evropskou bezpečnostní architekturu,“ reagoval v pátek podle ruské agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle Reuters označila Cameronovy výroky za „další důkaz hybridní války“, kterou podle ní Západ vede proti Rusku. Ruská armáda vtrhla na Ukrajinu 24. února 2022 na rozkaz prezidenta Vladimira Putina, a rozpoutala tak největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Peskov reagoval také na výrok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v rozhovoru s týdeníkem The Economist znovu nevyloučil možnost vyslání západních jednotek na Ukrajinu. Stát by se tak podle něj mohlo v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev o pomoc požádal. Peskov tato slova označil za „důležitá a nebezpečná“. „Je to velmi nebezpečný trend,“ řekl kremelský mluvčí. Z bojiště v poslední době přicházejí zprávy o postupu ruských invazních vojsk.

Nová šéfka lotyšské diplomacie Baiba Bražeová před několika dny v rozhovoru s ukrajinským serverem Jevropejska pravda uvedla, že někteří ze spojenců Kyjeva už poslali na Ukrajinu zbraně bez podmínky, aby nebyly použity na území Ruska. Byla tak podle webu první zahraniční představitelkou, která tuto variantu veřejně připustila.

Doporučované