Hlavní obsah

Lov velryb se vrací na Island. Kritici to vnímají jako krok zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Lov velryb - ilustrační snímek.

Reklama

Na Islandu skončil dočasný zákaz lovu velryb, které jsou značně ohrožené vyhynutím. Vláda plánuje, že bude na lov bedlivě dohlížet a bude ho víc regulovat. Ochráncům zvířat to však přijde od vlády nedostatečné.

Článek

Organizace bojující za práva zvířat a ochránci přírody vnímají velmi negativně nejčerstvější zprávy přicházející z Islandu. Tamní vláda dala zelenou komerčnímu lovu velryb, konkrétně plejtváků myšok, který byl dočasně pozastavený. Informoval o tom Guardian.

Islandská vláda se brání kritice tím, že implementuje přísnější opatření na lov obrovských mořských savců. Důraz chtějí klást na kvalitnější nástroje pro lov, přísnější trénink lovců a důkladnější monitoring činnosti.

Podle ochránců zvířat jsou však tato opatření k ničemu, protože velryby bude stále čekat bolestivá smrt. Velryby jsou totiž lovené granátovými harpunami. „Rozhodnutí je frustrující a znamená krok zpátky,“ řekl pro Guardian Luke McMillan, bojovník proti lovu velryb.

Island je společně s Norskem a Japonskem jediným státem, který navzdory hlasité kritice velryby stále loví. Přesto podpora pro lov velryb na severském ostrově radikálně klesá. Průzkum z letošního června ukázal, že 51 % obyvatel ostrova je proti lovení velryb. Pro je pouze 29 % a většina z podporovatelů je starších 60 let.

To ukazuje, že mladší generace se od některých islandských tradic odklánějí a je tedy pravděpodobné, že se intenzita lovu bude postupně mírnit. V zemi funguje pouze jedna firma, která velryby loví. Jmenuje se Hvalur a platnost její licence pro lov končí letos v prosinci.

V minulém roce zemřelo v islandských vodách 148 plejtváků myšok. Odborníci přihlíželi lovu 58 jedinců. Zjistili, že 36 velryb bylo zasaženo harpunou více než jednou. Pět z nich bylo zasaženo třikrát, čtyři byly zasažené čtyřikrát. Jedna byla lovci pronásledována celkem pět hodin a po celou dobu měla v sobě zapíchnutou harpunu.

Plejtvák myšok je druhým největším savcem na planetě po plejtvákovi obrovském. Podle Mezinárodní unie pro konzervaci přírody je tento druh na prahu vyhynutí. Hlavní vinu na tom nese nedostatečně regulovaný lov, znečištění oceánů, klimatická změna, rybářské sítě, do kterých se plejtvák zamotá, a srážky s loděmi.

Reklama

Doporučované