Hlavní obsah

Lukašenko potvrdil útok na ruské letadlo A-50. Viní Kyjev

Foto: Ra17, Shutterstock.com

Ruský letoun Berijev A-50. Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

Letoun podle běloruského diktátora neutrpěl vážná poškození, přesto ho Rusko přemístilo na své území kvůli údržbě. Z útoku Lukašenko obvinil ukrajinskou tajnou službu, dřív se k němu ale přihlásila běloruská opoziční skupina.

Článek

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v úterý potvrdil „menší poškození“ ruského výzvědného letounu Berijev A-50 po útoku na běloruské letecké základně Mačuliščy. Informovala o tom běloruská exilová stanice Belsat, financovaná polskou vládou, a také státní agentura Belta.

Podle Lukašenka je po explozi na letadle „škrábanec a menší díra v trupu“, stroj se poté přesunul do Ruska kvůli „údržbě“. Minsk požádal Moskvu o jeho nahrazení jiným letounem stejného typu.

Diktátor ukazuje prstem na Kyjev

Autoritář z útoku dronem obvinil „teroristu z ukrajinské tajné služby“ a „jeho komplice“. Bezpečnostní složky údajně kvůli sabotáži zatkly přes 20 lidí. Pachatel podle Lukašenka pochází z ukrajinského města Kryvyj Rih a má ukrajinské i ruské občanství, v poslední době žil na Krymu.

Ukrajinská SBU ho podle tvrzení diktátora rekrutovala už v roce 2014. Původně prý pracoval v oboru IT, ale tajná služba mu poskytla další výcvik. Na běloruské území se měl dostat přes Polsko, Lotyšsko a Rusko. Dron, který použil k útoku, byl prý příliš malý na to, aby ho běloruské bezpečnostní systémy odhalily.

Lukašenko bez dalších důkazů obvinil ukrajinskou SBU a americkou CIA ze snahy zatáhnout Bělorusko do války.

O letadle A-50

Přečtěte si o tom, jak důležité je letadlo A-50 pro vedení ruské války na Ukrajině.

Nezávislý běloruský server Zerkalo se obrátil s žádostí o reakci na ukrajinskou tajnou službu SBU. „Výbuchy v Bělorusku a Rusku nekomentujeme až do vítězství Ukrajiny,“ odpověděla stručně SBU.

K útoku na letadlo se už minulý týden přihlásila běloruská opoziční skupina ByPol. Tu tvoří bývalí příslušníci běloruských bezpečnostních složek a například její šéf Aljaksandr Azarau je zároveň členem exilové vlády.

Právě ByPol před týdnem v neděli zveřejnil první zprávu o údajném útoku na letišti Mačuliščy, kde měli běloruští partyzáni vážně poškodit ruský stroj A-50. Azarau uváděl, že k zásahům letadla mělo dojít minimálně na dvou místech a že stroj teď určitě „nikam nepoletí“.

Později běloruské úřady zveřejnily neprůkazné záběry letadla (více zde), své záběry bez údajného výbuchu publikoval i ByPol.

Azarau v úterý v reakci na Lukašenkovo prohlášení uvedl, že partyzáni, kteří stojí za poškození letadla, odjeli po akci do zahraničí. Lidi, kteří jsou zadržováni kvůli údajnému zapojení do sabotáže, neznáme,“ řekl šéf ByPolu televizi Belsat. Důkazy ovšem s odkazem na bezpečnost neuvedl.

Reklama

Doporučované